Руски милиардер е бил принуден да продаде банката си заради изказване срещу войната

NetNews

Руският милиардер Олег Тинков заяви, че е бил принуден да продаде банката си само за частица от истинската ѝ стойност заради критиките си срещу войната на Москва в Украйна, предаде ДПА.

„Не можех да обсъждам цената. Беше като заложническа ситуация: приемаш каквото ти се предлага. Не можех да преговарям“, описа той продажбата в интервю за „Ню Йорк таймс“, което днес влезе във водещите заглавия на новините в Русия. Той си наел охрана, защото приятели с връзки в руското разузнаване, му казали, че Кремъл искал да го убие, съобщава милиардерът, който от няколко години живее в чужбина.

Според Тинков администрацията в Кремъл също така е заплашила мениджмънта на основаната от него „Тинкофф Банк“, че финансовата институция ще бъде национализирана, ако не прекъсне връзките си с Тинков. После той бил принуден да продаде 35-те си процента от акциите „за копейки“. Купувачът – милиардерът Владимир Потанин – му платил едва 3 процента от истинската им себестойност, недоволства Тинков. „Тинкофф Банк“ отрече версията на основателя си.

Не е имало никакви заплахи, заяви втората по големина руска частна банка. През април Тинков нарече „безсмислена“ войната срещу Украйна, наредена от руския президент Владимир Путин, и каза, че 90 процента от руснаците са против нея. Той отдаде провалите на руската армия на корупцията с думите, че цялата страна е в плен на роднинско-приятелски назначения, подмазвачество и сервилност. Два дни по-късно „Тинкофф Банк“ обяви, че си сменя името. Малко след това беше обявена и продажбата на дяловете.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Почетоха подвига на априлци над Панагюрище

В историческата местност „Оборище“ над Панагюрище се проведе национален събор – поклонение по повод 146-ата годишнина от Априлското въстание, предаде NOVA. Това е и заключителната част от тържествата, посветени на Априлската епопея. Стотици българи от цялата страна отдадоха почит пред паметника на априлци.