Руски оръжейни фирми заобикалят санкции с помощта на български посредници

NetNews

Руски оръжейни фирми заобикалят американското ембарго за внос на чипове с помощта на български посредници. Това става ясно от разследване на „Ройтерс“, което проследява пътя на специализираните компоненти от Съединените щати до Москва, предаде bTV.

След анексирането на Крим през 2014 г. Щатите наложиха поредица от санкции и правила за експорт, сред които и сериозно ограничаване на продажбата на чипове за оръжейната индустрия. Въпреки това бизнесменът от Москва Илиас Сабиров продължава да получава специализираните чипове, които са произведени така, че да издържат на високи температури и радиация. Според американските прокурори, които се занимават с разследването, през пролетта на 2015 г. Сабиров получава пакет с повече от 100 чипа, произведени от компания в Тексас. Тя няма право на експорт за руската страна, но, благодарение на българска фирма посредник, чиповете стигат до финалната си дестинация в Москва.

Това се случва със схема, в която чиповете се изпращат до България, където се монтират на платки. По този начин тяхната функция се изменя чисто документално и това позволява повторен експорт. Разследването, в което главни действащи лица са Сабиров и двама български бизнесмени все още е отворено. Благодарение на реално съществуващи компании и кухи фирми руската армия продължава да се снабдява с нужните чипове за направата на оръжия.

Сабиров и двамата българи – Димитър и Милан Димитрови са обвинени през 2020 г. в нелегален експорт на чипове за Русия, както и в пране на пари. Американската фирма производител е глобена с близо половин милион долара миналата година. От там признават, че въпреки множеството предупреждения от адвокати, че тези чипове не могат да се изнасят без специално разрешително, от 2014 до 2019 г. те са извършвали този експорт с помощта на тримата мъже. От „Ройтерс“ посочват, че не са успели да потвърдят дали чиповете наистина са използвани за направата на оръжия. Сабиров отрича да е участвал в схемата и твърди, че чипове от България никога не са стигали до Москва. Милан Димитров също отрича обвиненията. Баща му Димитър Димитров не е открит за коментар.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Доц. Пампоров: Берем плодовете на демографската криза

България бере плодовете на демографската криза от началото на Прехода. Така антропологът и експерт по демография доц. Алексей Пампоров обясни топящото се население в страната към момента. „Смъртността в България обикновено е около 18-19 промила. Сега в момента е 21. Демографските процеси в България са сходни с тези в Германия, […]