Ръководството на ДПС посочи пред ОССЕ опасенията си за изборите

NetNews

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заедно със зам.-председателите на ПГ на ДПС Йордан Цонев и Халил Летифов се срещнаха с представители на ОССЕ, предаде Евроком. По време на срещата бяха обсъдени проблемите в изборното законодателство и средата, в която ще бъдат проведени предстоящите парламентарни избори.

Председателят на ДПС направи кратък анализ на препоръките в докладите на ОССЕ от 2011 и 2017 г., като фокусира вниманието върху неизпълнението на част от тях и съществуващите недостатъци до сега. На първо място бе поставено все още съществуващото ограничение на ползването на различен от българския език по време на кампания, което е в противоречие и с Европейска директива N109. Като отбеляза, че санкции се налагат само при ползването на турски език.

На второ място е ограничаването на възможността на български граждани извън ЕС, да могат да гласуват и да се кандидатират, въпреки че Конституцията задължава всеки български гражданин да упражни своето право и да има правото да бъде избиран. Както и ограничаването на броя на секциите в чужбина.

Председателят Карадайъ акцентира върху напредъка в българското законодателство, свързано с прозрачност на собствеността на медиите, чиито принос има ДПС с внесено предложение и вече приет закон през 2018 г, който задължава всички медии да съобщават собственика си, а информацията да се вписва в регистър.

Карадайъ отбеляза, че все още се наблюдава в голяма степен проявления на расизъм и нетолерантност по време на кампания.

Представителите на ДПС изразиха своето безпокойство относно нередностите при машинното гласуване. ДПС още от 2009 година настоява не само за прилагане на машинно гласуване, но и за машинно преброяване, които биха били предпоставка за ограничаване на първо място на субективния фактор при броене, недействителните гласове, големия брой сгрешени протоколи.

Карадайъ изтъкна липсата на доверие в административните органи за възпроизвеждане на изборите, като посочи конкретни примери. Той припомни на представителите на ОССЕ, за нередностите в състава на ЦИК, които бяха повод за искане на оставката на председателя на НС.

По време на срещата беше засегната темата за финансиране на партиите и подготовката на кампанията за предстоящите парламентарни избори през 2021.

Основните приоритети на ДПС и през предстоящата кампания ще бъдат отново –„Чиста енергия, чиста вода, чист въздух, чиста храна“, „Зелен пакт“, дигитализация, включване на свободните и активни граждани в управлението на страната.

В края на срещата Мустафа Карадайъ обяви, че ДПС ще настоява Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа отново да изпрати наблюдателна мисия за предстоящите парламентарни избори.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Bentley качва Дядо Коледа на Flying Spur

Придворното ателие на Bentley Mulliner представи специална версия на седана Flying Spur V8, създадена "по поръчка на звезда от световна величина". Името на клиента не се съобщава, но по фигурката на елен на предния капак и вградения в навигацията "списък с непослушни деца" не е трудно да се отгатне, че […]