Ръст на съдебните спорове между наематели и наемодатели

NetNews

Нарастващите цени на имотите в Дубай и произтичащото от това покачване на наемите и незаконните изгонвания водят до увеличаване на правните спорове между наемодатели и наематели в съдилищата в емирството, посочват експерти пред Al Arabiya English.

Пазарът на имоти в Дубай претърпя възстановяване през 2022 г. и 2023 г., като икономиката на емирството значително се засили след пандемията от коронавируса. Това доведе до рязко увеличение на наемите, което се превърна в голям проблем за редица наематели. В същото време зачестиха случаите на незаконното им изгонване от собственици, които търсеха по-високи доходи заради рязкото поскъпване на имотите.

Днес все по-голям брой наематели искат да съдят бившите си хазяи, изисквайки те да платят годишния наем, след като са били изгонени от дома си.

Д-р Хасан Елхайс, правен консултант в Al Rowaad Advocates, каза че Регулаторният орган за недвижими имоти (RERA) към Министерството на земите на Дубай в момента разглежда поток от жалби, подадени от наематели срещу наемодатели. Al Arabiya English се натъкна на примери на наемодатели, изискващи 50-процентно увеличение на наема от своите настоящи наематели, за да подновят договорите си или да освободят имотите.

Някои искания на наемодателите нарушават държавните правила за контрол на наемите и правата на наемателите.

Увеличението на наемите е ограничено до 20% годишно в зависимост от промените в пазарните цени в района. Ако наемодателят и наемателят частно договорят по-високо увеличение, то може да надхвърли 20%.

След избухването на пандемията от коронавирус, пазарът на недвижими имоти в ОАЕ се е увеличил в търсенето, особено в емирство Дубай. „Наемите непрекъснато се покачват и наемодателите се възползват от тези благоприятни пазарни условия, за да увеличат максимално възвръщаемостта на инвестициите си. В същото време някои наемодатели се възползват от настоящата ситуация, като увеличават наемната цена на имотите над индекса RERA (инструментът определя максимално допустимото процентно увеличение на наема при подновяване на договор за наем)“, коментират анализатори.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Азербайджан отбелязва третата си годишнина от Деня на победата

Азербайджан, най-голямата държава в Южен Кавказ с население над 10 милиона души, празнува днес третата си годишнина от историческата победа на 8 ноември 2020 г., сложила край на войната в азербайджанския регион Карабах. На този ден преди три години азербайджанските сили освободиха стратегическия град Шуша от продължаващата десетилетия арменска окупация. […]