Ръст на цените на имотите с 12% за 2021 г., догодина ще растат още

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

„Цените на имотите се повишиха в световен мащаб и България не е изключение, като за нашата страна повишението на цените е с 12 на сто за 2021 година“, каза пред БНР Георги Павлов, експерт в областта на недвижимите имоти и един от основателите на компания за дигитализация на имотния бранш.

„А Проптех това е компания за дигитализация на имотите, което ще спомогне на бранша да бъде набавена повече информация за пазара, да се знае кои са участниците в покупката на един имот, както и какво става с този имот след покупката“, поясни още Павлов.

Още по темата

20 дек 2021 20:00

26

„Причината за глобалното повишение на цените на имотите е политиката на централните банки, в частност при нас на Европейската централна банка, които напълниха всички финансови институции с много пари, те започнаха да кредитират много активно, като за тази година имаме 30 на сто ръст на ипотечното кредитиране като обеми, което е грандиозен ръст. Така че,  аз очаквах при такова кредитиране да има още по-висок ръст на цените, така че ще има още да слушаме за повишаване на цените на имотите“, заяви Георги Павлов.

„Причината е в политиката на банките, които са свръхликвидни, като през пандемията количеството на обемите на депозитите надхвърлиха за пръв път 100 милиарда лева, отделно лихвите са рекордно ниски“, отчете още експертът на недвижимите имоти.

Павлов поясни, че съдбата на празните офис сгради ще се промени, те ще могат да се ползват например от малки поликлиники, а промяната на регулацията за детските градини, което им позволява да са на партерните етажи на жилищни или административни сгради, ще доведе до създаването на нови детски градини, още повече че, новите сгради са в хубава паркова среда, допълни експертът.

 

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Елха във формата на електрически стълб изникна пред КЕВР

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg Елха във формата на електрически стълб е поставена пред КЕВР. Необичайното коледно дърво напомня за скъпия ток за бизнеса, а и за предстоящото поскъпване за бита, на което в момента е наложен мораториум. Днес регулаторът ще заседава за цената на природния газ от януари, за която […]