РЮА обвини Израел в „актове на геноцид“ в Газа

NetNews

Южна Африка поиска вчера от Международния съд (МС) да издаде спешна заповед, в която обявява, че Израел нарушава задълженията си по Конвенцията за геноцида от 1948 г. при военните си действия срещу палестинската групировка „Хамас“ в Газа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

МС, основният съдебен орган на ООН, съобщи в комюнике, че Южна Африка е подала иск, в който обвинява Израел, че извършва „актове на геноцид срещу палестинския народ в Газа“, посочва Франс прес.

Претория поиска от съда също да предприеме спешни мерки за „защита на палестинския народ в Газа“, най-вече като нареди на Израел „незабавно да прекрати всички военни нападения“.

„Израел отхвърля с отвращение клеветата /…/, разпространявана от Южна Африка, и иска ѝ към Международния съд“, реагира говорителят на израелското външно министерство Лиор Хаят в платформата „Екс“.

Южна Африка, горещ поддръжник на палестинската кауза, е една от страните, които критикуват най-остро масираните и смъртоносни израелски бомбардировки в ивицата Газа в отговор на кървавите атаки на „Хамас“ в Израел на 7 октомври.

В иска на Южна Африка се твърди, че Израел нарушава задълженията си по договора, изготвен след Холокоста, който криминализира опита за унищожаване на на даден народ или част от него.

В него се настоява съдът да издаде временни или краткосрочни мерки, с които да нареди на Израел да спре военната си кампания в Газа, „необходими в този случай, за да се предотвратят по-нататъшни, тежки и непоправими вреди върху правата на палестинския народ“.

Дата за изслушване засега не е насрочена.

Очаква се Международният съд, който се произнася по спорове между държави, да свика заседания през следващите седмици, отбелязва АФП.

Въпреки че Международният съд в Хага се смята за най-висшия съд на ООН, неговите решения понякога се пренебрегват. През март 2022 г. съдът нареди на Русия незабавно да прекрати военната си кампания в Украйна.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Проф. Димитър Вацов: Въпреки критиките към сглобката, тя оправда създаването си

„На фона на тази твърде неспокойна международна обстановка, в която живеем, България се справя относително добре“. Това заяви пред БНР проф. Димитър Вацов, философ и преподавател в Нов български университет. „Въпреки всички критики към сглобката, към необявената коалиция между ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, това, заради което правителството беше направено, се […]