Самолет е в готовност да прибере дипломатите ни от Украйна

NetNews
Ситуацията между Русия, Украйна и НАТО е напрегната. Депутатите изслушаха премиера Кирил Петков заедно с министърът на отбраната Стефан Янев и министърът на външните работи Теодора Генчовска, както и шефовете на служби.

Още по темата

26 яну 2022 19:30

489

26 яну 2022 19:15

133

Страната ни призовава до последния възможен момент да се подхожда дипломатично и да не се нагнетява допълнително напрежението, а чрез диалог да се търси консенсус. НАТО няма да разполага чужди сили на българска територия, а това, което е необходимо да бъде взето като мерки, ще се направи от български военни. Един батальон ще бъде допълнително трениран, за да може да поеме този ангажимент.

На този етап българските дипломати и техните семейства в Украйна няма да бъдат прибирани в България, но ако се наложи, това ще стане със самолет, който е в готовност, предаде Bulgaria ON AIR.

България няма да изпраща войници, ако се стигне до ескалация на напрежението на украинската граница.

Около два часа и половина депутатите заедно с министрите и шефовете на службите обсъждаха на закрито заседание позицията ни, защото част от информацията е била конфиденциална. Според външния министър Теодора Генчовска, НАТО има достатъчно сили на терен след окупирането на Крим през 2014 година.

На извънредното заседание на НС премиерът Кирил Петков отговори на конкретни въпроси на депутатите.

Министър-председателят уточни, че на този етап българските дипломати и семействата им няма да бъдат изтегляни от Украйна, при необходимост има самолет в готовност.
 

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Тези 5 зодии са обречени все да са без пари

Всеки от нас мечтае някой ден като с магическа пръчица да получи много, много пари. За съжаление, това не става лесно. Понякога колкото и да се трудим и спестяваме все не можем да се видим в пари. От jenata.blitz.bg разкриват пет зодии, които, каквото и да правят, няма да могат […]