Самолет, задвижван с водород, постави нов рекорд

NetNews

Базираната в Щутгарт немска аерокосмическа компания H2FLY постави нов световен рекорд със своя четириместен самолет HY4, който стана първият пътнически самолет с водородно гориво, достигнал височина от над 2 км.

Освен това HY4, който е с двоен корпус, направи първия полет с водородно захранване от едно голямо летище до друго, покривайки разстояние от 124 км от Щутгарт до Фридрихсхафен.

HY4 е хибридно превозно средство, което работи с нискотемпературни водородни горивни клетки, разработено от DLR институт по инженерна термодинамика в сътрудничество с Hydrogenics.

За да се намали теглото, водородът се съхранява под налягане в два въглеродни композитни резервоара, по един във всеки фюзелаж. Те се подават в горивната клетка, а литиево-йонните батерии осигуряват гориво в моменти на пиково натоварване на 80-киловатовия електродвигател.

Крейсерската скорост на самолета е 145 км/ч, а предвидената далечина на полета е до 1500 км при минимален полезен товар и оптимални условия на полет.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Рублата се стабилизира преди очакваното намаляване на лихвите

Курсът на руската рубла спрямо долара и еврото се стабилизира днес, преди заседанието на Руската централна банка (РЦБ) по-късно през деня, на което се очаква да бъде взето решение за намаляване на водещите лихви, предаде Ройтерс. Динамиката на руските пазари до известна степен е изкуствена, тъй като рублата се поддържа […]