Самопреброяваме се електронно от днес до 17 септември

NetNews

От днес започна срокът за електронно участие в кампания по преброяване на населението и жилищния фонд, провеждана от Националния статистически институт. Всеки може сам да попълни анкетната карта в специално направената платформа до 17 септември, включително. От следващия ден, 18 септември до 3 октомври на място по домовете ще минават преброители.

Хората, които искат да си спестят посещение от външен човек в дома, могат да се възползват от варианта за електронно попълване. Когато преброителят все пак мине през съответния адрес, просто трябва да му бъде казан уникалният за всеки човек код, получен при ползването на електронната платформа.

За да се преброи електронно, човек трябва да си направи регистрация на сайта Census2021.bg, като впише ЕГН, документ за самоличност и валиден имейл. След регистрацията се попълва електронната преброителна карта, което отнема между 15-20 минути. След попълването на електронната карта, системата генерира код от 15 знака, който именно трябва да бъде подаден на преброителя. 

Важно уточнение е, че е достатъчно един член на домакинство да се регистрира и да попълни формуляра за цялото домакинство. Друга особеност, на която наблягат от НСИ е, че в преброителната карта трябва да се въвежда адреса, на който лицето действително живее, а не това по регистрация.

Формулярът включва информация по 4 основни раздела: за адрес, за жилище, домакинство и население.

Данните за жилището се попълват без значение дали лицето е негов собственик, наемател или ползвател.

Попълването на картата може да се временно стопирано и да бъде продължено по-късно, като обаче попълнената дотогава информация ще са записва само ако е преминат цял раздел.

За тазгодишната кампания по преброяването в Ямболска област са обучени 404-ма души – преброители и контрольори. За град Ямбол те са 141 души, в Елхово – 68 души, в община „Тунджа” – 127 души, в Стралджа – 37 и в Болярово – 31.

Националният статистически институт провежда подобно национално преброяване на населението и жилищата веднъж на 10 години.

През 2011 г. населението на област Ямбол е било 131 447 души, като в сравнение с по-ранното преброяване от 2001 г. е отчетен отрицателен прираст от -15,8% или с 24 623 души намаление. Осезателен спад е регистриран и в областния град – през 2011 г. в Ямбол са преброени 74 132 жители, докато десет години по-рано – в 2001 г. са били 82 649.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Patria ще предостави бронирани машини 6x6 на Финландия и Латвия

Правителствата на Финландия и Латвия подписаха с Patria „Рамково споразумение за управление на производствената фаза на съвместната програма за бронирани машини 6×6“. В рамките на това споразумение заинтересованите страни могат да упражняват съвместно управление на обществените поръчки свързани с програмата, като по този начин ще постигнат технически и икономически ползи […]