Само при връщане от 10 държави не трябва да представяме PCR тест или сертификат

NetNews

Дори да пътуваме в чужбина свободно благодарение на облекчените противоепидемични мерки, завръщането у нас в повечето случаи все още налага представянето на сертификат с доказателство за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест.

Българските власти допускат свободно влизане в страната само от десет държави, а граничният режим не е променян в последните 11 дни, въпреки че от 1 април не сме в извънредна епидемична обстановка.

Според последното изменение на заповедта на здравния министър, което влезе в сила от 13 април, можем да влизаме без сертификат само от Република Северна Македония, Турция, Румъния, Сърбия, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Израел и Египет. Това напомнят от „Евроком“.

Хората, които нямат нито един от посочените документи, могат да влязат без тях, но се поставят под карантина за срок от 10 дни.

Въпреки всеобщото усещане за разпускане, РЗИ продължава да проверява карантинираните дали спазват ограниченията.

Карантината може да бъде отменена от третия ден нататък при представяне на отрицателен PCR тест или антигенен тест.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Токаев: За вярващите Великден е особено радостен ден, изпълнен с надежда и вяра

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев поздрави православните граждани на страната за Великден, като отбеляза, че нейните традиции сближават хората от всички етнически групи и религии. „От сърце поздравявам православните граждани на страната ни със светлия празник Великден! За вярващите това е особено радостен ден, изпълнен с надежда и вяра. Той […]