Само 15 общински болници дават заплати според Колективния трудов договор

NetNews

От всички 120 общински болници в 15 са достигнати нивата на месечни възнаграждения, заложени в Колективния трудов договор (КТД). Това каза министърът на здравеопазването Христо Хинков по време на парламентарния контрол.

В отчетите, с които разполага Министерството на здравеопазването за април 2023 г., 11 държавни болници са достигнали нивата на заплащане, заложени в КТД, каза още той.

Държавните болници, достигнали възнаграждения, заложени в КТД отрасъл „Здравеопазване“ за всички категории персонал, са столичните „Проф. Александър Чирков“,  „Царица Йоанна – ИСУЛ“, „Майчин дом“, „Св. Иван Рилски“, Университетска специализирана болница за активно лечение по ендокринология “Акад. Иван Пенчев”, Университетска специализирана болница за активно лечение по онкология, „Лозенец“, Специализирана болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Иван Киров”, както и Специализирана болница по пневмофтизиатрични заболявания за продължително лечение и рехабилитация – „Цар Фердинанд Първи“ в с. Искрец и Специализирана болница за рехабилитация – Марикостиново, посочи министър Хинков.

Общинските болници, в които нивата на възнагражденията, заложени в КТД, са достигнати, са в Берковица, Габрово, Бяла, Мадан, Девин, Благоевград, Бургас, Враца, Костенец, Стара Загора, Ботевград, Пловдив и др.

В останалите болници частично са достигнати нивата, заложени в КТД, посочи още министър Хинков.

Държавните и общински болници са самостоятелни юридически лица – търговски дружества, управлявани от Съвет на директорите и управител, в чиито правомощия е определянето на възнагражденията, което следва да е съобразено с финансовото състояние на лечебното заведение и възможностите му за сигурно изплащане, каза още министър Хинков.  Министър Хинков изрази готовност за изготвяне на анализ, който да изследва нивото на неравнопоставеност на заплащането в болниците.

В Министерството на здравеопазването не постъпва информация за заплатите на работещите в частните болници, допълни той./БТАу, Десислава Пеева/

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ПП-ДБ иска оставката на Сарафов, Кирил Петков се отказва от имунитета си

Коалиция „Продължаваме промяна – Демократична България“ (ПП-ДБ) настоя за незабавната оставка на току що избрания за и.д. главен прокурор Борислав Сарафов, а съпредседателят на ПП Кирил Петков се отказа доброволно от депутатския си имунитет, който бе поискан от бившия началник на държавното обвинение Иван Гешев, но Сарафов обеща да оттегли. […]