„Сарафов не е промяна, а подмяна“. Протест за съдебна реформа се проведе в София

NetNews

Протестно шествие с искане за дълбока съдебна реформа се проведе в петък вечерта в София. То беше организирано от инициативата “Правосъдие за всеки” и започна с демонстрация пред Съдебната палата, след което хората отидоха пред парламента.

Протестът беше под надслов “Сарафов не е промяна, а подмяна” по повод избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ функциите на главен прокурор след уволнението на Иван Гешев.


Това беше направено преди седмица от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Решението ѝ предизвика спор в правната общност дали изборът на временен главен прокурор не трябваше да бъде извършен от Пленума на съвета, който назначава и освобождава ръководителя на държавното обвинение и председателите на двете върховни съдилища.

Преди ден пленарният състав на ВСС обсъди темата, но мнозинството от него прие, че е поставено пред свършен факт и вече не може да ревизира решението на Прокурорската колегия. По-рано в петък правосъдният министър Атанас Славов заяви, че ще обжалва избора на Сарафов пред Върховния административен съд (ВАС).

Междувременно с 12 на 4 гласа Пленумът на съдебния съвет реши в четвъртък да открие процедура за нов главен прокурор, въпреки че членовете му са с изтекъл мандат от миналата есен. Те продължават да работят, защото предишният парламент така и не успя да попълни квотата си във ВСС, за да встъпи в длъжност новият му състав.

“За една вечер се зарадвахме – няма го Гешев, но се появи Сарафов. Все пак той знае, че може да е разследван. Това не е като да имаш усещането, че само Господ ти е над главата”, каза по време на протеста в петък съпредседателят на “Продължаваме промяната-Демократична България” (ПП-ДБ) Кирил Петков, който присъстваше на събитието със свои колеги като Атанас Атанасов и Ивайло Мирчев.

Ивайло Мирчев (вляво) и Атанас Атанасов от ПП-ДБ по време на протеста за съдебна реформа.


Ивайло Мирчев (вляво) и Атанас Атанасов от ПП-ДБ по време на протеста за съдебна реформа.

По думите на Петков ПП-ДБ е против идеята, че Гешев може да бъде заменен от Сарафов, а Сарафов с някой друг, който не е реформаторски човек и “има старите задкулисни истории”.

“Ние сме тук да гарантираме, че това е гражданско общество, то няма да си затваря очите и ако види, че такава подмяна се случва, много ясно и гласно ще застане срещу нея”, добави той.

Петков коментира пред медиите и исканията за 7 гаранции за реформи, които ПП-ДБ отправи към ГЕРБ, след като между партньорите в новото управляващото мнозинство избухна напрежение през тази седмица. Повод за него станаха няколко гласувания на депутати от ГЕРБ заедно с ДПС и “Възраждане”, с които бяха отхвърлени предложения на ПП-ДБ.

Коалицията заплаши в петък, че може да свали кабинета на Николай Денков, ако с ГЕРБ не бъде подписан “механизъм за гарантиране на реформаторската програма”.

Велислав Величков (вляво) от "Правосъдие за всеки" заедно с Кирил Петков.


Велислав Величков (вляво) от „Правосъдие за всеки“ заедно с Кирил Петков.

“Това означава, че тези седем гаранции искаме да ги разпишем в детайл, но това не е коалиционно споразумение“, каза Петков, добавяйки, че “ о този момент устните уговорки изглежда, че не работят достатъчно добре”.

ПП-ДБ призова споразумението за гаранции да бъде подписано в събота от Денков, номинираната за ротационен премиер от ГЕРБ Мария Габриел и председателите на парламентарните групи на двете политически сили в управляващото мнозинство.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Тенденции в грима за лятото

Снимка: iStock/iconogenic Лятото е тук и е време да помислим как ще изглеждаме най-добре през сезона и как можем да освежим визията си. Гримът играе ключова роля в това, така че е важно да се съобразим с новите тенденции. Ето кои са хитовете в козметичния свят през летните месеци, според […]