Сачева: Затворените през октомври и ноември ще получат помощите си преди празниците

NetNews

"От 1 януари да се преобразува мярката “Запази ме” на 75/0 – 75% от осигурителния доход. Предлагаме това по настояване на браншовите организации, работодателите и синдикатите. Предстои да я обсъдим в НСТС"

Това съобщи в студиото на “Още от деня” по БНТ социалният министър Деница Сачева в коментара си за социално-икономическите мерки, които взима държавата в условията на криза.

“В момента е 80% от минималната работна заплата – твърда сума, тоест 480 лева. Когато вече е 75% от осигурителния доход – например, ако вземем сектора на хотелиерството, ресторантьорството и туризма, където минималният осигурителен доход е 800 лева, означава, че хората ще вземат повече пари”, изчисли Сачева.

Оплакванията към момента са, че се взима много по-малко в сравнение с това, за което се осигурява. Не бива да се стимулира появата на негативни практики.

"Хората да започнат се осигуряват на по-малко пари, защото чувстват, че е несправедливо да получават 80% от минималната работна заплата”, поясни тя.

Кандидатите по тази мярка до момента са около 20 000 души, от които 3000 вече са получили парите си.

“Смятаме, че първоначално обявената сума от 50 млн. ще ни стигне за покриване на този риск. Ако има нужда от допълнителни средства, има буферни такива и можем да си го позволим”, увери социалният министър.

Затворените със заповеди на местните органи през последните дни на октомври и през целия месец ноември – това са предимно нощни заведения, ще получат помощите преди празниците.

“Средства ще могат да се получават и между празниците, защото всички наши служители ще работят. А тези, които сега ще трябва да кандидатстват за декември, най-вероятно ще получат своите пари в началото на януари. И това е обичайна практика”, обясни Сачева.

По думите ѝ в момента този, който не е заобикалял правилата, сега ще бъде по-справедливо компенсиран и ще може да разчита на общата солидарност. Това, обаче, е широка тема, свързана с пандемията – дали може да има благосъстояние, когато има непрекъснати опити да се излезе от правилата, вметна тя.

“Благодарение на мерките на правителството за запазване на заетостта, тъй като работодателите няма как да се възползват от тях, ако нямат трудови договори и правоотношения между тях и работниците им, доведоха до това – например, в сектора на хотелиерството и ресторантьорството почти 1/3 от договорите бяха изсветлени”, подчерта социалният министър.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

БСП скочи на стратегията за висшето образование

Мнозинството в Народното събрание подкрепи стратегията на правителството за развитие на висшето образование за периода 2021 – 2030 година, предаде БНР. Тя предвижда образователната степен бакалавър за определени специалности да се придобива не за 4, а за 3 години. БСП отказа да я подкрепи и я окачестви като "формална". В […]