Сачева за Радев: Не може да започнеш консултации със съмнителни политически субекти

NetNews

Нисък е процентът на работещите в социалните домове, които са готови да се ваксинират срещу COVID-19. Това призна социалният министър Деница Сачева. Тя потвърди, че желаещите да се ваксинират са под 20%. Надява се обаче, че този процент ще нарасне докато дойде моментът за втория етап от ваксинацията, които ще се случи в социалните домове и за пенсионерите.

"Трябва да подобрим информационната кампания. Това е динамичен процес", посочи Сачева.

Социалният министър открехна вратата относно разхлабването на мерките.

"Преди 31 януари няма да има необходимост да се разпускат мерките. Това, че имаме 2-3 дни с добри показатели, не трябва да ни радва. Трябва да довършим пълния цикъл на мерките. Труден е балансът между икономическите и социалните мерки. Ние сме се фокусирали върху това мерките, които сме предприели, да достигнат максимално до хората", коментира тя.

Пред бТВ Сачева посочи, че 40 000 са кандидатствали по мерките за затворени бизнеси. Ще има ускоряване на плащанията, увери тя.

Сачева отхвърли обвиненията на БСП, че в Бюрото по труда нарочно разубеждавали хората да не се регистрират като безработни. Тя каза, че разговорите на трудовите посредници целят да разберат и да насочат безработния към работа. Целта е именно хората да намерят бързо нова работа, а не да стоят на помощи, обясни министърът.

Сачева отбеляза, че 50 лв. за пенсионерите могат да се дават още няколко месеца. Тя подчерта, че мярката 60/40, която за някои бизнеси е 80/20, е най-мащабната помощ.

Деница Сачева не пропусна да коментира и подготовката за парламентарните избори тази година. Тя разкритикува консултациите при президента Румен Радев. Отправи укор към него и за това, че рано, без сериозен анализ, е казал, че вотът ще бъде на 28 март. Сачева обаче каза, че ГЕРБ са готови да участват в консултациите на държавния глава.

"Президентът започна консултации с особен вид, включително с партии, които са в процес на заличаване. Не може да започнеш консултации със съмнителни политически субекти. Това, което прави президентът, е един опит да се промени датата, защото доста бързо я каза", коментира Сачева.

Тя даде пример с ПП "Възраждане", за която съдът иска заличаване.

"Политиката е сериозна работа и в този смисъл трябва да се подхожда внимателно към изборния процес", добави тя и изказа мнение.

Деница Сачева отсече още: "Нито една дата не ни представлява трудност. На която и да се явим, ще сме първа политическа сила".

А за предстоящите избори ГЕРБ ще разчита и на сътрудничеството си със СДС, стана ясно от думите на министъра. Двете партии имат споразумение.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Пелоси: Тръмп е "слугинята на Путин"

Председателят на Конгреса Нанси Пелоси нарече действащия президент на САЩ Доналд Тръмп "слугинята" на руския президент Владимир Путин, съобщи Си Би Ес, предаде News.bg. Пелоси предположи, че Русия има някаква мръсотия за Тръмп. "Не знам какво имат руснаците за президента Тръмп – лични, политически, финансови. Няма друго обяснение защо американският […]