САЩ: България е евтина, но рискова и корумпирана

NetNews

Много инвеститори продължават да гледат на България като на една евтина дестинация. Тази страна предлага най-евтината работна ръка в Европейския съюз, има ниски данъци. Въпреки това чуждестранните инвеститори се притесняват от върховенството на закона в България. На фона на широко разпространената корупция инвеститорите споменават и други проблеми – трудности при получаването на необходимите разрешителни, непредсказуемост заради честите регулаторни и законодателни промени, честите опити за отричане от дългосрочни държавни договори и… неефективна съдебна система.

Уви, всичко това е поредният удар за държавата ни, който идва извън пределите на страната. Миналата година Брюксел публикува първия си доклад за върховенството на закона в ЕС, който очерта сериозни проблеми пред страната ни, особено в частта за съдебната власт и главния прокурор. Тези констатации бяха повторени и в доклада на ЕС вчера, който въпреки това бе посрещнат положително от държавното обвинение и КПКОНПИ.

Преди месеци излезе пък фрапиращ доклад от Държавния департамент на САЩ. Вашингтон санкционира и няколко лица по закона “Магнитски” заради подозрения в корупция. Беше ударен Делян Пеевски, за когото впрочем стана ясно вчера, че бил разпитан от българската прокуратура.

Докладът за инвестиционния климат в България е част от доста обширен труд, който не се спира само върху нашата страна, но и върху други държави. Той е изготвен от Бюрото по икономическите и бизнес въпроси към Държавния департамент и цели да ориентира американския бизнес за позитивите и негативите на бизнес средата в конкретните държави.

Казано с по-прости думи – освен за чисто икономическите подробности, споменават се и ендемичната корупция, тромаво работещите институции, бюрокрацията и съдебната защита. По-скоро липсата ѝ. Регулаторната среда в България е описана като сложна и непрозрачна. Това от своя страна според доклада води до произвол и създава предпоставки за корупция.

“Инвеститорите редовно се оплакват от редица регулаторни пречки, прокурорска намеса в административни дела и непоследователна съдебна практика. Като цяло разрешаването на инвестиционни спорове е бавно, координацията между институциите е лоша и много често се изисква намеса на най-високо политическо ниво", пише в доклада.

В частта с корупцията у нас докладът е безкомпромисен. В документа се посочва, че страната ни разполага със закони и органи, с които да бори корупцията. Споменава се и Комисията за противодействие и отнемане на незаконно придобитото имущество. Въпреки това обаче корупцията по високите етажи и злоупотребата с европейски средства е притеснителна.

"Политическата воля и капацитетът за разследване на подобни престъпления остават ограничени и България няма окончателни осъдителни присъди за високопоставени служители, замесени в корупция. Този тип съдебни преследвания често се разглеждат избирателно или с политически мотиви и обикновено завършват с оправдателни присъди след продължителен съдебен процес. България е на 69-то място сред 180 държави според индекса за възприемане на корупцията на Transparency International за 2020 г., най-лошото в ЕС", пишат в доклада си от Държавния департамент са САЩ.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ГЕРБ дарява 100 хил. лв на пострадалото от торнадо село

Ще ви помогнем от партийната субсидия, по малко на всички, да сме съпричастни. Ако правителството не дадат нищо, ще събера Изпълнителната комисия на ГЕРБ утре и от партийната субсидия 100 000 лева ще дадем, да помогнем на всичките тези хора, които са пострадали. Това обеща лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов […]