САЩ и Великобритания ни похвалиха за изгонения руски шпионин

NetNews

Британското посолство и това на САЩ ни поздравиха за изгонването на руския дипломат, шпианирал в полза на страната си. Паралелно с това , руското посолство се закани да ни удари със същите мерки т. е, че български дипломат ще бъде изгонен от Русия. Ето и позициите на двете посолства: Британското посолство в България коментира изнесената информация за осъществена шпионска дейност от руски дипломат на територията на страната. „България е близък партньор и важен съюзник в НАТО. Тя има правото да разследва незаконно външно вмешателство, което подрива суверенитета ѝ”, заявяват от мисията. В позицията се уточнява още, че Обединеното кралство подкрепя действията на българските власти в отговор на „тази заплаха и в защита на гражданите, суверенитета и националната си сигурност”.

Американското посолство в България излезе с официална позиция, след като стана ясно, че руски дипломат е осъществявал разузнавателна дейност у нас. Той е събирал военна информация, включително за числеността за разполаганите на територията на страната по време на учения военнослужещи от САЩ. В позицията се уточнява, че Съединените американски щати подкрепят усилията на България да защитава своя суверенитет и сигурност, включително днешното съобщение за експулсиране на служител на руското посолство заради шпионаж.

„През последните седмици и месеци сме свидетели на твърде много примери на агресивни действия от страна на руски служители – от шпионаж в България до отравяне на опоненти както в своята собствена страна, така и в чужбина. България е силен съюзник и партньор в НАТО и има неотменно право да защитава своя суверенитет”, пишат от посолството на САЩ у нас.

Русия запазва право си за ответни мерки. Така от руското посолство у нас отговориха на предприетите от България действия срещу техен военен, военновъздушен и военноморски аташе, за когото стана ясно, че е осъществявал разузнавателна дейност у нас. „Безоснователното експулсиране на главата на представителството на Министерството на отбраната на Руската Федерация не спомага за развитие на диалога между нашите страни във военната сфера, както и за укрепване на стабилността в Черноморския регион”, категорични са от посолството.

България, която не за първи път гони от страната руски дипломати, стана рупор на тезата на НАТО за "руската заплаха", заяви днес шефът на комисията по външните работи на Съвета на федерацията (горната камара на парламента) Константин Косачов, цитиран от БТА.

"България е назначена от натовските покровители за рупор на тезата за "руската заплаха". Да бъдеш рупор на амбиции и интереси на други държави е незавидна мисия за всяка страна, ако тя не е готова да се отказва от своя суверенитет заради лъжливо разбрани съюзнически задължения", каза Косачов пред журналисти.

Той подчерта, че България далеч не за първи път гони руски дипломати.

"Трудно е да си представим какво толкова особено биха могли да проучват руските дипломати в България", отбелязва сенаторът. ТАСС припомня съобщението, направено в страницата на руското посолство в София по-рано днес, че българските власти са обявили за персона нон грата военния аташе към дипломатическата мисия в София. Председателят на комисията по международните отношения на Думата (долната камара) Леонид Слуцки заяви пред журналисти, че България не за първи път гони руски дипломати, обвинявайки ги без доказателства в шпионаж.

"С това София подгрява градуса на русофобската истерия", каза руският депутат и отбеляза, че този път се разиграва картата на НАТО – "някой уж се опитвал да получи сведения за числеността на военнослужещи по време на учения".

По думите на Слуцки това се прави "явно с цел да се поддържа митът за руската агресия и заплаха". Подобни действия в дипломатическата практика не остават без отговор. Уверен съм, че Русия, както винаги, ще реагира адекватно и своевременно, каза той.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Искат прокуратурата да подхване Ревизоро за водата

Председателят на политическа партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) Симеон Славчев пусна сигнал до главния прокурор Иван Гешев във връзка със сериозни закононарушения на министъра на околната среда и водите Емил Димитров, предаде news.bg. В своя сигнал Славчев посочва, че Емил Димитров е издал заповед в нарушение на законовите и нормативните […]