САЩ и Русия преговарят по гаранциите за сигурност, поискани от Москва

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Руско-американската среща по предложените от Москва гаранции за сигурност започна в Женева. Тя поставя началото на дипломатически маратон, от който до голяма степен ще зависи сигурността в Европа.

Лидерите на двете делегации Сергей Рябков и Уенди Шърман проведоха снощи предварителни разговори, които бяха определени като „трудни и делови“.

Още по темата

27 дек 2021 12:01

472

БНР привежда позициите, с които преговарящите отидоха в Женева.

Съединените щати са готови да обсъждат мащаба на военните учения в Източна Европа, но не и числеността на войските в региона, каза Антъни Блинкън. Той посочи, че трудно може да се очаква реален напредък, докато трае напрежението по украинската граница.

На своя ред руския представител Сергей Рябков изтъкна, че Русия не може да играе второстепенна роля в европейската и международна политика и че НАТО трябва да се върне в границите си до 1997 г.

Тогава беше подписан Основополагащият акт Русия – НАТО. В документа се посочва, че двете страни не гледат една на друга като на противници и създават „механизъм за консултации, координация и общи действия“.

Друго изискване на Москва е да бъдат приети взаимни гаранции, че няма да бъдат разполагани ядрено оръжие и определен клас ракети извън националните територии на Русия и САЩ.

Рябков каза след снощната среща с Шърман, че се надява двамата да не си изгубят времето на днешните преговори. Попитан от журналисти дали е оптимистично настроен за тях, Рябков отговори, че никога не губи оптимизма си.

Френският министър по европейските въпроси Клеман Бон предупреди, че Европейският съюз не бива да бъде изключван от тях и добави, че Москва се опитва да отстрани ЕС от преговорите, като търси директен контакт със Съединените щати.
 

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Кой е футболист №1 на България? Става ясно на 19 януари

Снимка: БГНЕС Победителите от 61-ата анкета „Футболист на годината“ в България ще бъдат обявени на 19 януари 2022 г. на церемония по модела на наградите на ФИФА. С основен приоритет за опазване здравето на всички събитието ще бъде виртуално. На церемонията ще стане ясна призовата тройка при българските футболисти за […]