САЩ: Москва използва енергията като средство за натиск върху Европа

NetNews

Москва използва енергията като средство за натиск върху Европа, коментира Белият дом отложеното възобновяване на подаването на синьо гориво по тръбопровода на „Газпром“ „Северен поток 1“, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„За съжаление, не е изненада, че Русия продължава да използва енергията като оръжие срещу европейските потребители“, заяви говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом в отговор по имейла на запитване на Ройтерс за коментар.

Русия отложи планираното за днес възобновяване на газовите потоци по тръбопровода, с което задълбочи проблемите на Европа в подсигуряването на гориво за предстоящата зима, отбелязва Ройтерс.

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом добави, че САЩ и Европа си сътрудничат за гарантирането на достатъчни количества доставки на газ.

„В резултат на тези усилия европейските газохранилища ще бъдат напълнени до началото на критичния зимен отоплителен сезон“, каза говорителят. „Тези усилия сами по себе си няма да бъдат достатъчни и затова ще продължим да работим заедно по отношение на обезпокоителната картина в енергийния сектор в Европа.“

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Китай заплаши с контрамерки САЩ заради готвената продажба на оръжие на Тайван

Китай ще отговори с контрамерки, ако САЩ не отменят одобрената от тях продажба на оръжие за 1,1 милиарда долара на Тайван, съобщи говорител на китайското посолство във Вашингтон, цитиран от световните агенциите, предаде БТА. По думите на представителя на дипломатическата мисия евентуалната продажба „застрашава сериозно“ американско-китайските отношения. „Китай ще предприеме […]