САЩ откриват в Албания база за специални операции

NetNews
САЩ откриват в Албания база за специални операции

Снимка: архив, БГНЕС

Командването на Силите за специални операции на САЩ в Европа /SOCEUR/ ще открие база в Албания на ротационна основа, съобщи премиерът Еди Рама, предаде Ройтерс.

SOCEUR, чието седалище е в Щутгарт, Германия, съобщи, че базата в Албания ще осигури по-голямо сътрудничество с албанските съюзници, важен достъп до транспортните възли на Балканите и по-голяма логистична гъвкавост.

Това е фантастична новина, това отразява много високото доверие и много близкото сътрудничество, заяви Рама във видеопослание, в което прочете съобщението на SOCEUR.

Албания е член на НАТО от 2009 г. Специалните сили, добре обучени и снабдени с модерно комуникационно оборудване и оръжие, често се използват в антитерористични операции. Все още не е ясно каква ще бъде ролята на тези американски сили в Албания.

САЩ вече имат 600 войници в Косово с цел да поддържат крехкия мир повече от 20 години след войната в тази страна.
/БТА/
 

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Децата търсят убежище във виртуалния свят заради реални тревоги

„Много е важно не колко време детето ползва Интернет, а за какво“. Това каза в интервю за БНР Георги Апостолов, координатор на Националния център за безопасен Интернет.  „Често децата използват Интернет като убежище от техни реални тревоги и проблеми в ежедневието“, подчерта Апостолов. Според него проблем се появява, когато това […]