САЩ предупредиха да не се пътува до Китай заради COVID-19

NetNews

САЩ предупредиха да не се пътува до Китай заради разрастващата се епидемия от коронавируса и спорните мерки за овладяването ѝ, предаде ДПА.

Снощи Държавният департамент отново препоръча на гражданите си да размислят, ако възнамеряват да пътуват до Китай.

Американското външнополитическо ведомство предупреждава да не се пътува до Хонконг, Цзилин и Шанхай заради Ковид ограниченията, включително риска от разделяне на родители от деца. За Хонконг се предупреждава и че има опасност от произвол при прилагането на местните закони.  

На всички второстепенни служители на консулството на САЩ в Шанхай е позволено, ако желаят, да си заминат. Това вероятно означава, че работата на консулството там ще бъде прекратена до второ нареждане, отбелязва ДПА.

Китай преминава през най-тежката си епидемична вълна от началото на коронавирусната пандемия преди две години.

Сред най-засегнатите населени места са Шанхай, който се намира на централното крайбрежие на Китай, и градовете Шънян и Чанчун в Североизточен Китай. Въведени са широкообхватни ограничения върху придвижването заради китайската политика на нулева търпимост към разпространението на ковид. В трите града живеят общо 38 милиона души.

В Китай всеки заразен трябва да отиде в болница или в обект за карантиниране. Практиката да се разделят малки деца от родителите им предизвика бурни реакции. В Шанхай властите обявиха в сряда, че незаразени родители могат да кандидатстват за придружители на децата си, които се нуждаят от подкрепа заради изолацията.

Пекин се намеси след провала в първоначалните действия на властите на Шанхай за изолиране на вируса чрез поетапно затваряне на града. От столицата настояха да се спазва националната политика на нулева търпимост към разпространението на ковид и да не се допуска здравната система да бъде претоварена.

Днес в Шанхай беше отчетен рекорден брой новозаразени – 23 600.

В града, чието 26-милионно население поставено под карантина, жителите продължават да недоволстват от недостиг на храна заради липса на доставки и неяснота кога ще приключи затварянето. Властите съобщиха, че днес ще продължат с масовото тестване на населението и ще облекчат част от противоепидемичните мерки, информира БТА.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Гешев: От закриване на спецпрокуратурата полза има само мафията

От закриването на специализираната прокуратура и съд полза ще има единствено мафията. Единственото вярно по случая „Жоси” е името на баща ми. Няма връзка между фактите и твърденията на Надежда Йорданова, каза главният прокурор Иван Гешев. „Съдебната власт е много сериозно атакувана, има нужда от взаимодействие с европейските институции. След […]