САЩ променят нивото на военно присъствие в Литва

NetNews

Ротационните части на американската армия, разположени в Литва, започнаха да променят нивото на военно присъствие от възпиращо към бойно. Това каза командващият въоръжените сили (ВС) на републиката Валдемарас Рупшис, пише ТАСС.

Ако досега американските военни бяха в Литва със задачи да се запознаят с обстановката, да провеждат съвместни учения, сега са разположени такива части, които са снабдени с оборудване за незабавни бойни действия“, каза той.

Според Рупшис подобни обстоятелства се дължат на промяна в ситуацията със сигурността. Според него възпиращите фактори показват, че американското присъствие в страната може да се промени тактически.

На 11 ноември Литва обяви планове за разполагане на германски военни бригади на територията на републиката до 2026 г. Министърът на външните работи на страната Габриелиус Ландсбергис отбеляза, че това ще укрепи сигурността на целия регион.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Римската опера посвети вечер на Райна Кабаиванска

Гала вечер, посветена на Райна Кабаиванска, събра официални лица и ценители в Римската опера тази седмица. Публиката посрещна голямата дива на крака с възгласи и емоции. „Обичам ви много“, отвърна Кабаиванска и разтвори ръце за прегръдка за препълнената зала. Със свидетелства за кариерата на легендарното сопрано се включиха директорът на […]