САЩ срещат трудности по прехврълянето на замразени руски активи за възстановяването на Украйна

NetNews

Значителни правни пречки все още бавят процеса по изземване на замразените заради западните санкции активи на руската централна банка. САЩ и съюзниците ѝ не се отказват от намерението да прехвърлят всички средства на Украйна за възстановяването ѝ след започнатата от Русия война. Това каза американската министърката на финансите Джанет Йелън, която изненадващо посети Киев в понеделник.

Визитата на Йелън идва седмица след посещението наамериканския президент Джо Байдън в Киев. Тогава той обеща на колегата си Володимир Зеленски, че САЩ ще подкрепя Украйна до тогава, докато страната има необходимост.

В Киев Йелън обяви предоставянето на транш от 1,25 млрд. долара финансова помощ. Общата сума трябва да достигне 14 млрд. долара. Тя приветства и действията на президента Володимир Зеленски свързани с борбата с корупцията в страната, които гарантират, че средствата, които Западът изпраща, се харчат по предназначение.

Йелън коментира и потенциалните санкции върху руската ядренa енергетика.

„Искаме да лишим Русия от приходи. Но също трябва да обърнем внимание на потенциалните последствия за нас и нашите партньори“, каза още Йелън. Тя добави, че Вашингтон „няма да толерира“ предоставяне на финансова помощ за Русия от страна на Китай и китайски фирми.

От началото на войната Западът блокира близо 300 млрд. долара активи на централната банка на Русия. Заедно с това бяха иззети и още активи в размер на млрд. долари от руски фирми и граждани, които са придобити с криминална дейност. Лидерите на САЩ и ЕС многократно са заявявали намерението си блокираните и иззети средства да бъдат насочени към възстановяването на Украйна след войната.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Децата на Ямбол отново ще накичат с мартеници дръвчета в центъра на града

На 1 март утре, дечица от детските градини в Ямбол отново ще допринесат за празничното настроение на всички, украсявайки дръвчета в централната част на града. С мартеници ще бъдат накичени зелените площи пред Безистена и парковите площи срещу пощата. Началото на празника „Баба Марта бързала, мартенички вързала“ е от 9:30 часа.
мартенички по дървета в центъра на Ямбол