Светованата банка: Основният проблем остава бедността в България

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Светованата банка: Основният проблем остава бедността в България

Снимка: Световната банка

Основният проблем остава бедността в България. Брутният вътрешен продукт на България е на 55% от средния за ЕС, а има и много неравенства в обществото. Това каза пред БНТ постоянният представител на Светованата банка (СБ) у нас Фабрицио Дзарконе и добави, че у нас няма почва за образуването на хиперинфлация.

Въпреки всички кризи и инфлацията, икономиката ни ще отбележи ръст от почти 4% тази година прогнозира Световната банка.

По думите му страната ни си е написала добре домашното, подготвяйки се да влезе в еврозоната.

Според Фабрицио Дзарконе фактическото влизане на България в еврозоната не би предизвикало сътресения, защото валутният борд е свършил работата си. Притесненията от инфлацията в еврозоната, обаче, остават.

„За момента няма знак за особено тревожни процеси, но трябва да сме подготвени“, изтъкна представителят на Световната банка у нас.

„Това, което България може да направи в дългосрочен план, за да подобри финансовата си стабилност, е да вземе мерки за превръщането си в енергийно независима държава. Това ще предотврати рязкото поскъпване на газа, допълни Дзарконе. – В рамките на сегашната криза, правителството би могло да насочи допълнителна помощ към най-уязвимите и маргинализирани хора у нас, както и към бизнеса.“

Според него в Бюджет 2022 е добре да се заложат устойчиви публични инвестиции, които да създават работни места.
 

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Какво ще се случи със световната икономика, когато удари петата вълна на COVID?

След спокойни месеци на възстановяване на световната икономика, появата на Омикрон внезапно разтърси инвеститорите. Това се случи на фона на продължаване на инфлационния натиск. Председателят на Федералния резерв предупреди, че в Съединените щати вероятно инфлацията няма да бъде временно явление. Но какво я поражда? „Това е инфлация, която се дължи […]