Светослав Терзиев: Франция няма идеологически партии

NetNews

„Не миграцията е на дневен ред във Франция, проблемът е във взаимоотношенията във френското общество, във френските предградия. Става дума за натрупани проблеми, а не за такива от последната година. Франция дълго време замита под килима тези проблеми, отлага ги, защото няма решения“. Това коментира пред БНР Светослав Терзиев от вестник „Сега“, дълги години кореспондент на БТА в Париж.

След година Франция ще избира президент. Еманюел Макрон и Марин льо Пен са с близки резултати според социологическите проучвания към момента.

По думите му важно е да се има предвид, че предградията вече не са типично работнически, а емигрантски.

„Марин льо Пен е базирана дълбоко в тези предградия. Нейната партия до голяма степен е работническа. Тя води особена политика, което ѝ дава известно предимство. За нея гласуват хора от старата миграция, която иска да спре новия наплив. Той обаче спира от само себе си. Затова тя търси други места, където да пробие. Не става дума за дълбока политическа дейност на ислямисти във Франция, а по-скоро става дума за индивидуални актове, но тя ги раздухва до такава степен, че да се получи ефект, с който да изглежда като закрилница на нацията. Докато президентът Макрон разчита на инструментите на държавата – армия, жандармерия. Естествено, че това не е популярно“.

В предаването „Събота 150“ Терзиев допълни:

„Във Франция няма идеологически партии, всички са смесица и е трудно да се определи физиономията им. Неслучайно такива, които избират централна тема, както прави Льо Пен, имат по-ярък образ и по-лесно могат да спечелят гласоподаватели… Когато се говори за ислямолевица, това са комбинации, които не дават ясна политическа физиономия, но говорят за сектора, в който се намират изповядващите подобни разбирания. Това трябва да се следи – те кои са от обществото“.

Журналистът обърна внимание върху проблем, важен и за България:

„Франция и Германия са моторите на Европа. Меркел си отива. След нея идват слаби наследници. Германия няма да има тази политическа физиономия, която имаше досега. Ако във Франция спечели Льо Пен, то тя ще е начело на Европа, защото физиономията ѝ е по-ярка от тази на германските политици, които се опитват да се наложат сега“.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Слави Трифонов: ГЕРБ ги боли, че ЦИК няма да е тяхна

„Боли ги ГЕРБ. Много ги боли. Две пресконференции днес. Сутринта – една на вожда на ГЕРБ, само за определени медии, а следобед втора – за всички медии. Защото болката е голяма. Малка болка – една пресконференция. Голяма болка – две пресконференции. А болката е толкова голяма, защото вече няма да […]