Свинекомплексите в Русенско искат отново да изнасят месо

NetNews

Свинекомплексите в Русенско и Областната дирекция по безопасност на храните работят за премахването на т.нар. диамантен печат, който забранява износа на месо извън страната.

Заради африканската чума по свинете, която засегна индустриалните ферми, регионът е в Трета зона според решението на ЕК, което ограничава движението на продукцията. Целта е до края на март да бъдат готови всички документи, които да позволят преминаването на свинекомплексите във Втора зона, където се поставя елипсовиден печат и е разрешен износът през границата, информира "Русе Медиа".

На заседанието на областната епизоотична комисия днес стана ясно, че населването на свинекомплексите в региона върви с усилени темпове. В Русенско има 9 индустриални свинекомплекса и 8 свинеферми, като към края на 2020 г. в тях е имало близо 74 000 свине, от които 73 275 са в деветте свинекомплекса.

Към момента в областта няма случаи на африканска чума и птичи грип, но са разпоредени някои допълнителни мерки.

Сред тях са осъществяването на постоянен ветеринарномедицински контрол за спазване на мерките за биосигурност в свиневъдните обекти, както и незабавно информиране на обслужващия и официалния ветеринарни лекари за повишена смъртност при свинете. Кметовете и кметските наместници в населените места ще трябва да извършват до края на април инвентаризация на личните стопанства, където се отглеждат прасета за лични нужди.

От Областната дирекция по безопасност на храните отчитат, че понастоящем в Русенско са регистрирани близо 20 пъти по-малко лични стопанства отколкото към края на 2019 г.. Сега техният брой е едва 37, а преди са били приблизително 770. Стриктно ще се следи и за движението на домашните свине.

Специално внимание беше отделено на борбата с насекомите и особено комарите, като част от превенцията на заболяванията по животите и хората.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Внезапно почина шефът на COVID-отделението в ИСУЛ

Днес, 11 март 2021 година, по време на поредното тежко нощно дежурство, почина доц. д-р Златан Цончев, началник на интензивно Ковид-отделение към УМБАЛ „Ц. Йоанна – ИСУЛ. Това съобщиха от лечебното заведение. "Загубихме анестезиолог и невролог с широки интереси, с всеотдайност към пациентите и колегите, току-що прекрачил 50-тата си годишнина", […]