Борис Джонсън е оптимист за Северна Ирландия, политическите наблюдатели – не

NetNews

Има "пълна хармония" във връзка с необходимостта да се решат търговските проблеми в Северна Ирландия след Брекзит, заяви британският премиер Борис Джонсън, след като за първи път се срещна лице в лице с американския президент Джо Байдън. Това стана в навечерието на откриващата се днес среща на върха на Г-7 в английското графство Корнуол.

Байдън и Джонсън обсъдиха широк кръг въпроси като пандемията от Covid-19, климатичните промени и сигурността, но всички очакваха какво ще кажат двамата лидери за Протокола за Северна Ирландия, защото по него Вашингтон и Лондон имат различни гледни точки. Борис Джонсън обаче заяви, че различията са преодолени.

„Съединените щати, Обединеното кралство плюс ЕС искат да направят едно и също нещо – да защитят Белфасткото мирно споразумение от Разпети петък“.

По-рано американската администрация бе предупредила британското правителство, че с отказа да приложи Протокола за Северна Ирландия провокира напрежение в провинцията, а това е заплаха за крехкия мир.

Британските власти смятат, че Протоколът е нефункционален и има гласове дори за премахването му.

Политически коментатори на Острова заявиха, че независимо от оптимизма на Джонсън и добрите намерения приказките са едно, а делата друго и с нетърпения очакват как ще се развият оттук нататък преговорите между Брюксел и Лондон.

Пристигналият в Корнуол френски президент Еманюел Макрон коментира, че не е сериозно британците да искат преразглеждане през юли на нещо, което е било постигнато в края на декември след години на болезнени преговори.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Проучване: Байдън е подобрил имиджа на САЩ в чужбина

Избирането на президента Джо Байдън е подобрило имиджа на САЩ в чужбина, накърнен от президента Доналд Тръмп, но мнението за американската демокрация се е влошило, показа проучване, цитирано от Франс прес. Байдън започва днес обиколка си в Европа, целяща да подсили трансатлантическите връзки, а според проучване на агенцията за изследване […]