Български студент в Германия: По улиците се стичат опасни води с химикали

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Хиляди българи живеят в засегнатите от бедствието райони на Германия. Няма пострадали българи от наводненията нито в Германия, нито в Белгия. В Генералното ни консулство във Франкфурт на Майн и в посолството ни в Белгия към момента не е постъпвала информация за загинали или изчезнали при природното бедствие наши сънародници. Мисиите ни са в контакт с местните власти, следят ситуацията и са готови да окажат съдействие при необходимост, съобщават още от МВнР.

Десетки българи разказаха пред NOVA истории за наводнени приземни етажи, евакуация с лодки и опасни химикали по улиците. Реката Зауер, която дели Германия и Люксембург при град Битбург, е увеличила в пъти размерите си след пороите. „Това беше една малка река, която стана в огромно езеро. Цяла нощ хората се евакуираха с лодки, с багери, засега няма жертви”, разказа Руен Мелнишки.

След като вали над 24 часа, в провинцията Рейнланд-Пфалц също се стига до бедствено положение. Жителите в региона са без ток от вчера. „Засвириха сирените и се организираха всички строителни фирми в района, донесоха чували с пясък, за да ограничат коритото на нашата малка река, за да не прелее. Проблемът е, че пожарникарите не могат едновременно да спасяват хора с риск за живота и в същото време да изпомпват килерите на хората с вода, затова ги оставят пълни с вода и гледат да спасяват хората. В съседното село има 20 срутени къщи, 30 човека са още в неизвестност – това като го казвам и настръхвам”, сподели Николина Николова.

Дъждът в планинското село, в което живее тя, вече е спрял. Но положението не е овладяно, разказва българката. „Има голяма опасност язовирът, който е близо до нас – той вече прелива, но като се напълни, ще почне да прелива с по-бърза скорост и тогава ще евакуират всички градове и села в района”, обясни Николина. От цяло денонощие без ток са и жителите на град Хюрт в Северен Рейн-Вестфалия. Сред тях е Иван – български студент в Германия, който живее в общежитие.

„Химически завод също е прелял и по улиците се стичат опасни води с химикали. Кметът на града обяви бедствено положение, затвориха се улици, на хората им беше казано да си затварят прозорците, да не излизат навън. Много жилища са наводнени, изкарваха вода с кофи и маркучи. Момче от футболния отбор, в който играя, е точно в епицентъра в и ще трябва да се евакуира”, разказа той пред NOVA. В генералното ни консулство във Франкфурт на Майн не е постъпвала информация за загинали, изчезнали или пострадали българи.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Най-малко 59 са загиналите при наводнения в Германия

Германските власти съобщиха тази вечер, че броят на смъртните случаи, дължащи се на наводненията в западната част на страната, вероятно ще са най-малко 59, предаде Франс прес. По-рано беше съобщено за 45 загинали. Полицията на провинция Северен Рейн-Вестфалия съобщи за още 5 открити тела на загинали, с което броят на […]