Ваксината на AstraZeneca – въпросите са повече от отговорите

NetNews

Колко сигурна е тази ваксина, какво става с втората доза, какъв е опитът на различните страни? Ето най-важните данни.

Германия въведе рестрикции за ваксината на AstraZeneca: тя ще се поставя само на хора над 60-годишна възраст. По-младите също ще имат възможност да се ваксинират с Vaxzevria – новото търговско име на продукта на AstraZeneca, но поставящият дозата ще трябва подробно да ги запознае с възможните странични ефекти. Ваксинацията ще е допустима само след преценка на индивидуалните рискове.

Какво става с тези, които вече са получили първа доза?

За тези, които вече са получили първа доза от ваксината на AstraZeneca, постоянната ваксинационна комисия към института "Роберт Кох" към момента препоръчва поставянето на втора доза с някоя от мРНК-ваксините 12 седмици след първата инжекция.

Експертите посочват, че това е временно указание до събирането на допълнителна информация.

Колко ефективна е ваксината на AstraZeneca след първата доза?

Множество проучвания показват, че ваксината Vaxzevria е силно ефективна дори и след първата доза. Според шотландско изследване, което включва 1,14 милиона имунизирани, рискът за тежко протичане на Ковид-19 и нуждата от болнична грижа четири седмици след поставянето на първата доза от препарата намалява с 94 процента. Това означава, че нивото на защита е дори по-високо от това при препарата на BioNTech/Pfizer. Все още обаче не може да бъде изследвано въздействието след втората доза.

Какви и колко странични ефекти са се проявили?

По данни на института "Паул Ерлих", към 29 март в Германия са регистрирани 31 случая на рядко срещани тромбози на мозъчните венозни синуси, настъпили след ваксинация с препарата Vaxzevria. При деветнайсет от засегнатите е отчетен дефицит на тромбоцити, а девет души са починали. 29 от засегнатите са жени на възраст между 20 и 63 години. Мъжете са били на 36 и 57 години.

Междувременно 2,7 милиона души в Германия са получили ваксината на AstraZeneca. Така че става въпрос за един случай на около 87 000 ваксинирани. Усложнението е много рядко, но засяга предимно онези, при които няма повишен риск от сериозно заболяване с Ковид-19 – по-младите.

Ваксината беше препоръчана първо само за млади хора, сега – само за възрастни. Защо?

Решенията имат своята научна обосновка. При първоначалните тестове на ваксината се включиха над 20 хиляди души, но твърде малко от тях бяха възрастни. Затова и здравните власти в Германия първо я препоръчаха само за хора под 65-годишна възраст. Междувременно бяха събрани достатъчно данни, които доказаха, че ваксината на AstraZeneca е ефективна и при останалите. Във високите възрастови група до момента не са постъпили данни за случаи на тромбози, затова при тях ваксинирането с Vaxzevria ще продължи.

Кои държави промениха указанията за ваксината?

Във Франция и Канада също вече ще поставят ваксината Vaxzevria на лица над 55 години, в Швеция и Финландия – над 65, в Исландия – над 70. Норвегия и Дания напълно са преустановили използването на препарата.

Европейската агенция по лекарствата и Световната здравна организация продължават да препоръчват поставянето на ваксината на всички пълнолетни лица. Към момента те не виждат повод за промяна на оценката си. Кейт О’Брайън, директорка на отдела по имунизации към СЗО, подчертава: "Ние сме много наясно с нашата оценка на ползата и риска: това е безопасна ваксина". Евентуалната връзка между ваксината и настъпилите тромбози продължава да се изследва.

Има ли подобни случаи и при други ваксини?

Според последния доклад на института "Паул Ерлих", има съобщения за два случая на тромбоза на венозните синуси, настъпила след ваксинация с BioNTech/Pfizer – при две жени, съответно на 47 и 86 години. Нито един от двата случая не е довел до смърт. Институтът "Паул Ерлих" обаче заключва, че при ваксините на BioNTech/Pfizer и Moderna по-често се стига до тежки странични реакция в сравнение с препарата на AstraZeneca.

Продължава ли ваксинацията с AstraZeneca във Великобритания?

Във Великобритания 30 милиона души са получили първата си ваксина, но няма данни колко от тях са били имунизирани именно с препарата на AstraZeneca и каква е била тяхната възраст. Досега по официални данни в страната са регистрирани 30 случая на тромбози на венозните синуси, седем души са починали. Британската Агенция по лекарствата излезе по този повод със следната позиция: "Рискът да се получат този специален вид тромбози е много малък".

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Димитър Манолов: Не пострадахме толкова тежко от кризата

"Най-вероятно заведенията са увеличили броя на заболелите. През ограниченията започна да се прави политика". Това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS Димитър Манолов от КТ „Подкрепа“. "Не пострадахме толкова тежко от кризата, мерките все още действат, бюджетни средства подпомагат бизнеса, превентират безработицата", заяви той. По думите […]