Гъст дим от бушуващи горски пожари покри руския град Якутск

NetNews

Гъст дим от бушуващи горски пожари покри руския град Якутск и още 50 селища в Сибир, предаде Асошиейтед прес. В района има 187 активни пожара, погълнали обща площ от 100 000 хектара през последните 24 часа, предаде БТА.

"Ситуацията с горските пожари в нашата република е много тежка. Преживяваме най-сухото лято за последните 150 години в Якутия и месец юни бе най-горещият в историята. Това, заедно със сухите мълнии, които са почти ежедневни в нашата република, допринесе значително за пожарите", каза пред репортери Айсен Николаев, губернатор на република Якутия. Летището в нейната столица Якутск спря за известно време работа вчера заради гъстия дим.

"Не можем да се видим един-друг заради пушека. Той ни изгаря очите и като цяло е много опасен за здравето на нас, селяните", каза Василий Кривошапкин, жител на село Магарас. "Виждаме по телевизията, че самолети хвърлят вода по горящата гора, но по някаква причина не пращат тези самолети да помогнат на нас? Защо не идва помощ", попита той. Руското Министерство на извънредните ситуации каза, че е изпратило два самолета амфибии в Якутия за гасенето на пожарите. В акцията участват 2200 души.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Пиян нападна полицай в Сливен при опит за арест

Пиян мъж нападна полицай в Сливен при опит да бъде задържан, съобщи бТВ. На 17 юли полицейски екип се е отзовал на сигнал за семеен скандал в сливенския кв. „Сини камъни“. На място полицейските служители са установили 63-годишен мъж в нетрезво състояние, който е упражнил физическо насилие спрямо съпругата си […]