Ердоган отсече: В Кипър има две отделни държави и народи!

NetNews

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че в Кипър има "две отделни държави и народи, рано или късно международната общност ще го приеме”.

Ердоган произнесе снощи реч в парламента на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република. Той пристигна на двудневно посещение за участие в честванията на 47-ата годишнина от турската военна операция на острова.

Кипърският въпрос е „голямото национално дело на Турция”, за който тя е „платила висока цена”, подчерта турският президент.

Според Ердоган, въпреки добрата воля на турската страна, Кипърският проблем не е решен по вина на кипърските гърци, които не искат да споделят острова с кипърските турци. „Не можем да загубим още 50 години", каза турският президент.

Той отново силно заяви турската позиция, че „справедливо и трайно решение е възможно само чрез приемане на реалностите на острова”. Ердоган подчерта, че „в Кипър има два отделни народа и две отделни държави със суверенитет. Рано или късно международната общност ще го приеме”.

„Ако ще има нов процес на преговори отсега нататък, той може да е само между две равни и суверенни държави”, бе категоричен Ердоган.

Президентът на Турция отново поиска справедливо поделяне на изключителната икономическа зона край острова и нейните ресурси от природен газ, като изтъкна, че Анкара „не иска напрежение”.

По време на речта си президентът Ердоган обяви и своята „добра новина” за кипърските турци. На площ от 500 декара започва изграждането на нов мега комплекс, с нов „президентски дворец”, нова сграда на „парламента” и Национална градина, каквито кипърските турци заслужават и могат да се „покажат на света по великолепен начин”.

Речта на Ердоган бе първото голямо събитие след пристигането му вчера следобед на острова специално за празничните прояви по случай 47-ата годишнина от турската инвазия. 20 юли, денят на нейното начало, се чества в Северен Кипър като „Ден на мира и свободата”.

Днес турският президент ще участва в сутрешната молитва на първия ден от празника Курбан Байрам. След това ще присъства на военния парад в северната част на Никозия, където отново ще произнесе реч.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Нешка Робева: Г-н Трифонов ще съжалява

Меко казано ме тревожи това, което в последно време чувам и виждам. Оказва се, че ние наистина не можем да бъдем народ. Населяваме една географска ширина и това е. Всичките надежди на народа ни, че нещо ще се промени, че новите лица идват… Идват нови лица, но със стар манталитет […]