Заплаха: Очакват ни COVID-26 и COVID-32, ако не разберем произхода на COVID-19!

NetNews

Човечеството ще се сблъска и с COVID-26 и COVID-32, освен ако не бъде направено задълбочено проучване на произхода на COVID-19. За това предупреди пред "Ен Би Си Нюз" Питър Хотес, американски учен и един от водещите инфекционисти в САЩ.

По негови думи това е третата голяма епидемия на коронавирус през XXI век (след SARS и MERS).

Майката природа ни подсказва какво ще се случи – ще има COVID-26 и COVID-32, ако не разберем напълно произхода на COVID-19, категоричен бе специалистът.

Според него трябва да се проучи появата на огнището на новия коронавирус. По тази причина е необходимо вирусолози, епидемиолози и други специалисти да бъдат изпратени в китайския град Ухан, където започна епидемията, за да могат на място да съберат неоходимите данни и проби.

Хотес обаче подчерта, че би било трудно да се получи информация за произхода на коронавируса без сътрудничеството на Китай.

Мисля, че трябва да окажем силен натиск върху Китай, включително и чрез възможни санкции, така че екип от видни епидемиолози и вирусолози на място в Китай да имат безпрепятствен достъп до животни, хора, проби и лаборатории, заяви експертът.

По-рано от Белия дом обявиха, че все още не се изключва версията за разпространението на коронавируса поради извънредна ситуация в научна лаборатория. Те цитират думите на американския президент Джо Байдън, че разузнавателните служби на страната допускат две версии за произхода на вируса – предаване на хора от животно или изтичане от лаборатория. В рамките на 90 дни разузнаването трябва да извърши анализ и да информира американския държавен глава.

Припомняме, общата експертна комисия на Световната здравна организация (СЗО) и Китай, разследваща произхода на COVID-19 в Ухан, не завърши работата си с окончателен извод и обяви, че не е установила източника на вируса и как се е прехвърлил от животни върху хора. Веднага след публикуването на доклада учени от цял свят призоваха разследването да продължи, с или без съдействието на Китай.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Стрелба в жилищен блок в "Сухата река"

Мъж стреля с пистолет във входа на жилищен блок в столичния квартал "Сухата река", съобщи БНР. В момента полицията издирва извършителя. На място е намерено оръжието. То е законно притежавано. За момента няма информация за пострадали. Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина