Инфлацията е на път да доубие цяла държава

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Инфлацията в Судан драстично се е увеличила и за месец юни тя е над 400 процента, предаде Франс прес.

"Нивото на годишната инфлация достигна 412,75 процента през юни, докато през май то бе 378,79" на сто, се казва в правителствено комюнике, цитирано от официалната агенция СУНА. В него се уточнява, че увеличението отчасти се дължи на ръст на цените на храните, предаде БТА.

След 30 години лошо управление на авторитарния лидер Омар Башир, свален от власт през април 2019 г. под натиска на протестно движение и американски санкции, Судан изпадна в дълбока икономическа криза, която преходното правителство обеща да овладее.

Судан бе изваден от американския черен списък със страните, подкрепящи тероризма, което позволи отмяната на санкции срещу африканската страна.

Но през последните месеци премахването на субсидиите за горивата, както и въвеждането на плаващ валутен курс в рамките на реформи, изисквани от Международния валутен фонд с цел облекчаване на 50 милиарда долара от външния дълг на Судан, предизвикаха недоволство сред населението.

В края на юни стотици демонстранти поискаха оставката на правителството заради наложените от него мерки за строги икономии.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Разработена е невропротеза за превръщане на човешките мисли в текстови съобщения (ВИДЕО)

Американски учени създадоха устройство, което улеснява процеса на комуникация за хора, които са претърпели инсулт или други заболявания, които са засегнали мозъка и са лишили пациента от способността да изразява мислите си. Първият в света интерфейс мозък-компютър (невропротезиране), който позволява на пациента да изписва съобщение чрез преобразуване на мозъчните импулси […]