Над 1000 арестувани в Китай за пране на пари чрез виртуални валути

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

В Китай са арестувани повече от хиляда души за използване на печалбите от престъпления за закупуване на криптовалути, заявиха служители на службите за сигурност, предаде АФП.

Мините за биткойни в страната захранват близо 80 процента от световната търговия с криптовалути, въпреки че търгуването с този вид средства в Китай е забранено.

Длъжностните лица започнаха да гледат под лупа „копачите” на криптовалута, за да предотвратят спекулациите и да спрат прането на престъпни доходи.

Китайската полиция разби мрежа от 1100 души, замесени в пране на пари чрез закупуване на криптовалути, се казва в изявление на министерството на обществената сигурност.

Перачите начисляват комисионна на клиентите за конвертиране на нелегални приходи във виртуални валути чрез крипто борси, заяви министерството, без да очертава размера на съответните пари.

Китай забрани търговията с криптовалути през 2019 г. и все повече затяга ограниченията за добив на биткойни. През април северният регион на Вътрешна Монголия затвори всички свои мини за криптовалута поради проблеми с огромното потребление на енергия.

Регионът представляваше осем процента от изчислителната мощност, необходима за стартиране на глобалната блокчейн – набор от онлайн счетоводни книги за записване на биткойн транзакции. Това е по-високо от количеството изчислителна мощност, използвана за блокчейн в целите САЩ.

Северозападната провинция Цинхай обяви подобна забрана за копаене на криптовалути в сряда, но няма данни за размера на операциите в региона.

Стойностите на биткойните се срина през май на фона на предупреждение от Пекин към инвеститорите срещу спекулативна търговия с криптовалути. Китай е в разгара на широкообхватно регулиране на своя компютърния финансов сектор, чиито най-големи играчи бяха засегнати с големи глоби, след като бяха признати за виновни за монополни практики.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Директорът на агенцията по горите: Беззаконие! Секат всичко наред!

Новият директор на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев, популярен с категоричната си гражданска позиция на природозащитник, продължава да се натъква на безразборна сеч при обиколките си из България. Последното "беззаконие", за което Дунчев съобщава днес, е от горите край Своге. "Втора седмица обикаляме с колегите от Изпълнителна агенция по […]