Пълен цайтнот! ЕС и Великобритания в блокаж на преговорите по търговската сделка

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Само 24 дни остават до края на "преходния период" за постигане на споразумение за търговските отношения между Обединеното кралство и Европейския съюз.

Прекъснатите в петък преговори в Лондон бяха подновени снощи в Брюксел по настояване на политическите лидери – председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и британският премиер Борис Джонсън.

Въпреки подновяването на преговорите за пробив не може да се говори. Споровете около риболовните права и бизнес правилата продължават. Единствената разлика е, че тази сутрин британците звучаха по-оптимистично с изявление, че сделка все още е възможна, макар и малкото оставащо време, докато главният европейски преговарящ Мишел Барние заяви, че настроението е „мрачно“.

При това положение с интерес се очаква резултата от втория разговор между Урсула фон дер Лайен и Борис Джонсън за последните 48 часа.

Според предварително обявения час те би трябвало вече да разговарят.

Ако до края на годината не бъде ратифицирано търговско споразумение, на стоките между Острова и ЕС ще бъдат налагани мита и ще бъдат извършвани гранични проверки.

Говорител на Борис Джонсън съобщи, че премиерът ще отговаря по-късно в парламента на спешен въпрос на лейбъристите как вървят преговорите, като британската позиция е, че сделката е възможна, но и без сделка страната ще просперира.

Говорител на Европейската комисия не се ангажира с конкретна дата за сделка, като изтъкна, че за Европа съдържанието винаги е било по-важно от сроковете.

Междувременно тази вечер в Камарата на общините се завръща спорният проектозакон за вътрешния пазар, което може да доведе до допълнително напрежение около водените преговори.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

10-дневна карантина и тест за всички, влизащи в Гърция

Гръцкото правителство въвежда допълнителни мерки за пристигащите в страната, независимо от тяхната националност – 10 дневна карантина и бърз тест за коронавирус, съобщиха от Министерството на външните работи. По информация на посолството ни в Атина, считано от 06:00 ч. на 18 декември 2020 г. до 7 януари 2021 г. включително, […]