„Росатом“ и три университета създават програма за обучение на чужденци

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

„Росатом“ и три руски висши учебни заведения се обединяват в научен консорциум, който да създаде образователни програми за подготовка на специалисти от Европа и Китай, работещи с реактори на бързи неутрони. Проектът е нужен, за да бъде подкрепен износът на технологии за бързи реактори по проекта „Пробив“, съобщи ръководителят му Вячеслав Першуков.

Участниците в консорциума, сред които Националният изследователски ядрен университет МИФИ, Томският и Нижегородският университет, трябва да разработят образователни програми на английски език за технологията на затворения горивен цикъл и бързите реактори.

Першуков отбеляза, че до 2030 г. е необходимо да бъдат подготвени над 1000 тесни специалисти за проекта „Пробив“. Затова в град Северск, където се строи уникалният реактор на бързи неутрони БРЕСТ-300, ще бъде създаден учебно-тренировъчен и информационен център.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Сашо Диков: Гешев и Гешевчета ще пращат нови прокурори в Европа, защото Кьовеши не си поплюва

“Кьовеши побърка политиците в Румъния”, заяви в предаването “Делници” водещият на “ЕвроДикоф” Сашо Диков. Диков припомни пътя на Кьовеши до поста ѝ на европейски главен прокурор. Водещият обясни още, че Гешев хората около него ще пращат нови прокурори в Европа, защото Кьовеши не си поплюва. Диков разказа и за въпросите, […]