Саудитска Арабия и Мароко отрекоха да са използвали шпионския софтуер „Пегас“

NetNews

Саудитска Арабия и Мароко отрекоха информацията в медиите, че са използвали шпионския софтуер Пегас. По-рано през седмицата международно журналистическо разследване показа, че с помощта на програмата са били подслушвани стотици журналисти и опозиционери в множество страни, а във Франция прокуратурата се задейства след публикациите, че потенциална мишена за следене е бил и президентът Макрон.

Скандалът избухна след доклади, че шпионският софтуер "Пегас" на израелска фирма има възможност за отдалечен достъп до смартфони, а клиентите са били различни правителства.

Френският президент Макрон нареди поредица от разследвания след съобщенията на „Монд“, че телефонът му е бил в списък на потенциални обекти за следене от Мароко с помощта на "Пегас".

Мароко обяви, че също ще започне разследване заради тези твърдения, които квалифицира като безпочвени.

Рабат отрича да е купувал или прилагал програмата.

Саудитска Арабия също определи като неоснователни информациите, че е използвала софтуера за наблюдение и подслушване.

Кралството не одобрява подобни практики, подчертаха властите в Рияд.

За повече рестрикции за подобни технологии се обяви германският канцлер Ангела Меркел.

Смятам, че е важно софтуерът, създаден за определени ситуации, да не попада в грешни ръце. Затова са необходими ограничения с условието, че такъв софтуер не трябва да се продава на страни, в които не може да бъде гарантиран съдебен надзор.

Правото на използване на системата се предоставя на държави и правителствени агенции със специално разрешение от израелското правителство.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Треньорът на Ботев Пловдив: За първи път чувствам, че имам отбор

Старши треньорът на Ботев Пловдив Азрудин Валентич сподели, че целта на „канарчетата“ през новия сезон е влизане в челната шестица. Той коментира първия официален мач за тима му срещу новака Пирин Благоевград в първия кръг от efbet Лига. Специалистът разкри, че за пръв път чувства наличието на отборен дух и […]