Северна Корея е похарчила 642 милиона долара за ядрени оръжия

NetNews

Северна Корея е похарчила близо 642 милиона долара за своята ядрена програма миналата година, според антиядрени активисти, съобщава агенция Ройтерс. Бедната страна изглежда е готова да тества ново оръжие, въпреки че се бори с избухването на COVID-19 и икономическата криза, предаде News.bg.

Няма потвърдени данни за ядрените разходи на Северна Корея или размера на нейния арсенал. От 2006 г. насам страната е извършила най-малко шест ядрени теста и изглежда се готви да възобнови тестовете за първи път от 2017 г. В доклад за глобалните разходи за ядрени оръжия, базираната в Женева международна кампания за премахване на ядрените оръжия заяви, че оценката ѝ се основава на предположението, че Северна Корея продължава да харчи около една трета от брутния си национален доход (БНД) за военните си и около 6% от този военен бюджет за ядрени оръжия.

Тази оценка поставя Северна Корея като най-слабо изразходващата страна от деветте държави с ядрено оръжие, обхванати от доклада на ICAN, като харчи около половината по-малко от следващата най-ниска страна, Пакистан. Съединените щати, които водят международна кампания за налагане на санкции на Северна Корея заради нейното ядрено оръжие и разработване на балистични ракети, критикуваха Пхенян, че харчи милиони долари за военните си сили, докато страната е изправена пред недостиг на храна и други икономически проблеми.

Северна Корея твърди, че има суверенно право да разработва ядрени оръжия за самоотбрана и че те са необходими за защита на страната пред международните заплахи. Не е ясно дали Пхенян е намалил финансирането за своята ядрена програма по време на пандемията. Но анализатори, чуждестранни служители и независими експерти, които наблюдават санкциите на ООН, съобщават, че Пхенян изглежда е напреднал с обявената си цел за развитие и разширяване на своя арсенал, като активността и новото строителство се наблюдават в основния му ядрен реактор, урановата мина и други свързани сайтове.

В годишен доклад, публикуван тази седмица, Стокхолмският международен институт за изследване на мира (SIPRI) изчисли, че Северна Корея е събрала до 20 бойни глави и вероятно притежава достатъчно делящ се материал за приблизително 45-55 ядрени устройства. „Военната ядрена програма на Северна Корея остава централна в нейната стратегия за национална сигурност“, каза SIPRI. Последните доклади за отбрана на Южна Корея съобщават, че Северна Корея притежава около 50 кг оръжеен плутоний и „значителни“ количества силно обогатен уран, оценка, която остава непроменена от 2016 г.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Първият полет на Великобритания с бежанци за Руанда не излетя

Първият полет с търсещи убежище от Обединеното кралство до Руанда, беше отменен минути преди излитането след правни решения във вторник вечерта, съобщи BBC. Очакваше се до седем души да бъдат изведени в африканската страна. Но полетът беше спрян, след като късна намеса на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) […]