Северна Корея тайно е снабдила Русия с…

NetNews

Съединените щати казаха тази седмица, че разполагат с информация, според която Северна Корея тайно е снабдила Русия със „значителен брой“ артилерийски снаряди, което би било поредният знак за задълбочаването на връзките между двете държави парии, пише БТА.

Войната в Украйна задълбочи изолацията на Русия, което, изглежда, прави Северна Корея по-ценна за нея. От гледна точка на Пхенян отношенията с Москва не винаги са били толкова топли, както по времето на разцвета на Съветския Съюз, но сега страната извлича видими ползи от нуждата на Русия от приятели.

Следва справка как са започнали отношенията между Северна Корея и Русия и как те стават сега по-близки.

ПОЛИТИЧЕСКА ПОДКРЕПА

Северна Корея се формира в началото на Студената война с подкрепата на Съветския съюз. По-късно, по време на Корейската война в периода между 1950 и 1953 г., комунистическият Север се сражава с Юга и съюзниците му от САЩ и ООН, като получава значителна помощ от Китай и СССР. Конфликтът приключва без ясен победител.

В продължение на десетилетия Пхенян е силно зависим от съветската помощ и когато в началото на 90-те години на миналия век Съветският съюз рухва, в Северна Корея настъпва смъртоносен глад.

Лидерите в Пхенян се опитват да лавират между Пекин и Москва, за да се балансират взаимно.

Първоначално Ким Чен-ун имаше сравнително хладни отношения и с двете страни, които се присъединиха към строгите санкции, наложени на Северна Корея от САЩ заради опитите ѝ с ядрени оръжия.

След последния ядрен тест през 2017 г. Ким предприе стъпки за възстановяване на връзките с Русия.

През 2019 г. той се срещна за първи път с президента Владимир Путин в руския град Владивосток. Миналия месец Ким изпрати поздравителен адрес до Путин по повод рождения му ден, в който го поздравява, че е „смазал предизвикателствата и заплахите, създадени от Съединените щати“.

Русия се присъедини към Китай в противопоставянето на нови санкции срещу Северна Корея, като през май наложи вето върху предложен от САЩ проект и публично раздели Съвета за сигурност на ООН за първи път от 2006 г., когато той започна да налага наказания на Пхенян.

ПОДКРЕПА ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА

След като Русия нахлу в Украйна, Пхенян се отблагодари, като изрази публично поддръжка за Москва. Северна Корея е една от малкото държави, които признаха независимостта на отцепилите се украински области и подкрепиха обявеното от Русия анексиране на части от Украйна.

„Специалната военна операция на Москва в Украйна ни въвежда в нова геополитическа реалност, в която Кремъл и (Северна Корея) може да станат все по-близки, може би дори до точка на съживяване на квазисъюзническите им отношения, които съществуваха по време на Студената война“, пише Артьом Лукин, преподавател в Далекоизточния федерален университет във Владивосток, в материал, публикуван неотдавна на интернет портала „38 север“.

Прави впечатление, че за да опише отношенията си с Москва, Пхенян е започнал да използва новата фраза „тактическо и стратегическо сътрудничество“, допълва Лукин.

Както Русия, така и Северна Корея отхвърлят твърденията на САЩ, че Москва иска да купи от Пхенян милиони бройки боеприпаси и оръжия.

ИКОНОМИЧЕСКИ ВРЪЗКИ

Русия и Северна Корея неотдавна подновиха железопътния превоз помежду си, след като той бе преустановен по време на пандемията от новия коронавирус. Превозваният товар беше необичайно пищен – 30 чистокръвни сиви коне. Руската държавна информационна агенция РИА Новости каза, че след това ще бъдат изпратени и лекарства.

По-голямата част от търговията на Северна Корея преминава през Китай, но Русия също е потенциално важен партньор, особено за осигуряването на петрол, казват експерти. Москва отрича да нарушава санкциите на ООН, но се появиха обвинения, че руски танкери помагат да се избегнат ограниченията за вноса на петрол в Северна Корея, а наблюдатели на прилагането на санкциите съобщиха за севернокорейски работници, които са останали в Русия въпреки забраната.

Представители на руските власти открито обсъдиха „работата по политически споразумения“ за наемане на между 20 000 и 50 000 севернокорейски работници, макар че Съветът за сигурност на ООН прие резолюции, които забраняват подобни спогодби.

Руски официални лица и лидерите на сепаратистките области в Украйна също са повдигали въпроса за евентуалното участие на севернокорейски работници във възстановяването на опустошени от войната райони. (БТА)

(Николай Велев)

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Финландският президент е оптимист: Турция ще ратифицира кандидатурата ни за членство в НАТО

Финландският президент Саули Нинистьо изрази днес оптимизъм, че Турция ще ратифицира кандидатурата на страната му за членство в НАТО, предаде Ройтерс. „Оптимист съм, че в крайна сметка Турция ще ратифицира нашето членство, надявам се това да стане възможно най-скоро“, каза Нинистьо на съвместна пресконференция с литовския президент Гитанас Науседа във […]