Северна Македония: ЕС трябва да остане фокусиран върху Западните Балкани въпреки кризата в Украйна

NetNews

Европейският съюз не трябва да забравя Западните Балкани заради кризата в Украйна, напротив, трябва да остане фокусиран върху региона, смята вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония Боян Маричич, който участва в организирания от Асоциацията за развитие на бизнес мрежите в Югоизточна Европа международен форум „Стратегически икономически разговори“.

Според него Република Северна Македония, както и Албания, трябва да започнат преговори за членство в ЕС, но също така е важно и Украйна, Грузия и Молдова да имат европейска перспектива. „Популярността на „марката“ Европейски съюз намалява в региона, така че в този момент е необходимо да демонстрираме лидерство, за да защитим имиджа му, защото тези, които са против, се опитват да представят ЕС като неуспешен“, е заявил Маричич, съобщават от пресслужбата на вицепремиера по европейските въпроси.

Боян Маричич е призовал страните от ЕС да обърнат повече внимание на Западните Балкани, които чрез конкретни стъпки биха дали положителни резултати, защото обратното намалява доверието към ЕС в страните от региона и гражданите им. Според него инициативата „Отворени Балкани“ допълва процеса на присъединяване към ЕС, а не е негов заместител, и че докато чакат процеса на присъединяване към ЕС страните от Западните Балкани трябва да работят за постигане на „ново лице” на региона, който да покаже възможност за сътрудничество във всички области.

В панела „Процесът за присъединяване към ЕС и интеграцията на Западните Балкани във време на значителна промяна в Европа“ в събитието са участвали и бившия хърватски президент Иво Йосипович, бившият докладчик на ЕС за Косово и върховен представител на ЕС за Босна и Херцеговина Волфганг Петрич и Мартин Енгелберг – депутат от австрийската Народна партия.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Лъчо Танев: Ако прекалено много угаждаш на феновете, нещата в клуба ти няма как да вървят

Българският футболен фен изглежда има прекалено голяма власт върху решенията, които вземат хората, управляващи любимите им клубове. Това е грешен модел, според агента Лъчезар Танев. „Имам чувството, че последните години ръководствата прекалено много се съобразяват с феновете. Това е хубаво, защото феновете са коректив. Но имам чувството, че решения и […]