Северна Македония се съгласи да плаща за руския газ в рубли

NetNews

Народната банка на Република Северна Македония вече е направила необходимите промени, за да може Скопие да плаща за руския природен газ в рубли. Гуверньорът казва, че към момента няма пречки за доставчиците да го направят, съобщава скопският телевизионен канал Сител.

Решението на Русия да спре доставките на газ за България и Полша разтревожи всички страни в региона. Газопроводът, който минава през българска територия, освен за РСМ, доставя газ и за Сърбия. Властите в двете страни не очакват проблеми, въпреки че македонският министър Бектеши заяви, че ситуацията е сложна и Скопие има други алтернативи на газа, без да уточни колко ще струва той.

Докато Полша настоява всички европейски страни, които са се съгласили да плащат за газ в рубли, да бъдат глобени, Германия и Австрия, най-големите потребители на газ в Европа, потвърдиха, че преговарят за закупуване на горивото в рубли.

Британският Financial Times съобщи, че Словакия също се е съгласила да открие сметки в рубли чрез Gazprom Bank в Швейцария, за да отговори на искането на Русия, което вече бе прието от Унгария.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Сигнал към ФАКТИ: Искърското дефиле отново се напълни с тирове

Тировете се завърнаха в Искърското дефиле, сигнализират читатели на ФАКТИ. “От няколко седмици има непрестанен трафик и колони от по няколко камиона, които застрашават движението и безопасността на всички по пътя”, пише читател в писмо до медията ни. Тeжкoтoвaрният трaфик, кoйтo трaдициoннo прeминaвaше прeз пътя Ботевград – Мездра бeшe пoeт […]