Седем партии се регистрираха в ЦИК

NetNews

Шест партии се регистрираха днес за предстоящите избори на 2 октомври, крайният срок за подаване на документите за участие изтича на 17 август. Документите си днес подадоха Демократична България, Продължаваме промяната, БСП за България, ДПС, Възраждане и ВМРО.

„Демократична България“

Нашето желание за общо явяване на изборите с „Продължаваме промяната“ е ясно заявено. На ход са колегите от ПП. Очакваме ясен отговор, заяви бившият правосъден министър Надежда Йорданова след кат подаде документите на ДБ за участие в изборите.

България има нужда от стабилно управление. Наша грижа е да обединяваме обществото, заяви още Йорданова. „Това, че към настоящия момент ние заявяваме отделна регистрация, означава, че очакваме ясен отговор от „Продължаваме промяната“, уточни тя и допълни, че до 27 август има възможност регистрираните субекти за изборите да направят нови конфигурации, т.е. да се обединят за общо явяване. По думите ѝ всеки един от техническите въпроси ще бъде обект на разговори, ако такива започнат между ДБ и ПП.

„Продължаваме промяната“

От своя страна Никола Минчев от ПП заяви, че със сигурност ще работят заедно с „Демократична България“ – дали в предизборна или следизборна коалиция е тактика за събиране на повече мандати в 48-ото Народно събрание. Както и на предишните избори ПП се регистрира с „Волт“ и Средноевропейска класа като мандатоносители. Ако регистрацията ни приключи в близките дни, ще бъде добавена към коалицията, уточни Минчев.

С „Демократична България“ и с БСП работихме много добре. Целим се в този формат да имаме мнозинство в бъдещия парламент, заяви още Никола Минчев.

БСП

БСП за България тръгват със самочувствие на изборите, това обяви лидерът Корнелия Нинова по време на регистрацията в ЦИК на партията. Тръгваме с чувство за добре свършена работа в предишното управление. Бяхме фактор на стабилност и сигурност, добави Нинова.

БСП предлага четири решения за излизане от кризата в България – мораториум върху цената на газа, водата и парното за битовите потребители, компенсация за бизнеса, социални мерки и незабавни преговори с „Газпром“.

Няма да правим коалиция с ГЕРБ и ДПС. Ще разговаряме за съставяне на правителство с тези, които са готови да продължим борбата срещу кражби, източване на пари. Искаме реална социална държава, заяви още Нинова.

„Борихме се с корупцията, като спряхме рекета над фирмите, орязахме пипалата на онези фирми, които бяха обградили държавните предприятия и знаете резултата — първо място по индустриално производство в Европа, което е рекордно“, подчерта Нинова. Тя заяви, че вярва, че хората ще оценят всичко това. Лидерът на левицата обаче подчерта, че БСП има и решения как да продължи да се бори с кризата, която очаква страната през есента и зимата. „Имаме четири работещи решения, с които гарантираме, че ще приведем България и народа си по-спокойно през следващите месеци“, допълни тя. Корнелия Нинова уточни, че ако избирателите им дадат нужното доверие, първото, което ще се случи, е определяне на мораториум върху цената на газа, водата и парното. Сериозна програма за компенсация на бизнеса за разликата в цените, продължение на социалната програма и социалните приоритетите и незабавни преговори с „Газпром“ – са останалите приоритети на БСП, съобщи тя.

ДПС

ДПС се регистрираха за изборите със заявка да спрат лъжата. Крайно време е да пресечем лъжата в политиката и не само. Крайно време е да възстановим нормалността, но това не означава реваншизъм.

Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, след като движението регистрира 3333 подписа в Централна избирателна комисия за участие във вота през октомври. За да има просперитет, трябва да има обединение и диалог, каза Карадайъ и посочи, че нагласата им е за победа на българските граждани, а тя минава през победа на ДПС на изборите.

„Възраждане“

Партия „Възраждане“ се регистрира със заявка да спечелят изборите. „Очакваме това да се случи, за това работим откакто е създадена партия „Възраждане“, категоричен бе заместник-председателят на „Възраждане“ Петър Петров. По думите му са важни методичност и последователност. Петров допълни, че от партията са убедени, че хората ще им гласуват доверие. „С тази нагласа винаги се явяваме на избори — да станем първа политическа сила и това ще се случи“, каза още Петър Петров. Той е категоричен, че към момента няма партия или коалиция, с която биха могли да се коалират и ще управляват самостоятелно. Според него дали ще отидем отново на избори след изборите през октомври ще реши българският гласоподавател. „Ние сме готови отново да се явим на избори при необходимост“, заяви зам.-председателят на партията. На въпроса как ще се борят с кризите в страната Николай Дренчев каза, че „Възраждане“ е в състояние да подобри отношенията с Русия и в частност по отношение на енергийната криза.

ВМРО

ВМРО също се регистрира за участие в изборите с повече от 4000 действителни подписа. „Амбицията ни е да бъдем участници в управлението на държавата“, заяви на излизане от ЦИК Ангел Джамбазки от ВМРО. Той е категоричен, че идеята за патриотично обединение не се е провалила, разговори предстоят и продължават.

„Тези избори изненадаха всички. Те бяха ненужни“, каза той и посочи, че времето не е било достатъчно, за да бъдат предприети подобни стъпки. По думите му моделът, по който се управлява държавата не работи и това най-вероятно няма да са последните предсрочни парламентарни избори. Джамбазки коментира и темата за РС Македония. Според ВМРО българският интерес е бил предаден.

„Български възход”

„Български възход” подаде документи за регистрация в ЦИК за предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. „Внесохме необходимия брой подписи така, както го изисква законът. За партия „Български възход” като нова партия тази регистрация е надбягване с времето”. Това заяви проф. Десислава Дашева, член на изпълнителния съвет на „Български възход”. Тя обясни и с кого ще се явят на изборите. „С цел запазване на всички законови изисквания преценихме, че е по-добре да не изчакаме решението на съда окончателно за вписването в регистъра на политическите партии и за тези избори се явяваме с партии мандатоносители, съмишленици – партия „Свобода”, партия на Зелените и партия „Земеделски народен съюз“, обяви Дашева.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Русия остана и без шоколад

Швейцарският производител на шоколадови изделия „Линд унд Шпрюнгли“ (Lindt & Sprungli) напуска руския пазар поради инвазията на Русия в Украйна, обяви днес компанията, цитирана от Ройтерс. „Линд унд Шпрюнгли“, които са известни със своите шоколадови топчета „Линдор“ (Lindor) и с шоколадовите си великденски зайчета, обвити в златист станиол, реши през […]