Сексът при викингите: без оргазъм – край на брака

NetNews

Епохата на викингите е оставила голяма следа в историята. Митологията им е повлияла на фентъзи-естетиката, на тематиката на популярни сериали, а образът на бруталния воин от скандинавските саги все така вълнува женските сърца. Woman.bg. представя някои доста интересни неща за сексуалния им живот. Как са съчетавали суровите жители на Севера разврата и целомъдрието?

Без оргазъм – край на брака

Викингите имали много сериозно отношение към брака и към секса. Бракът не бил „до гроб“, но за развод се искали тежки причини. Жената можела да поиска развод, ако съпругът ѝ бил слаб любовник, не проявявал инициатива или не можел да я задоволи. В този случай обществото било изцяло на страната на съпругата. Разводът ставал поетапно – първо се обявявал до брачното ложе, после до предната врата на къщата, а накрая и на обществената сбирка „тинге“. Всичко се правело пред свидетели, а посраменият мъж стоял с наведена глава. Смятало се за огромен позор да не можеш да доставиш удоволствие на любимата си. Разбира се, мъжете имали същите изисквания към жените си и можели да поискат развод поради същите причини.

Пионери в сексуалното робство

През периода VIII–IX век викингите имали активна външна политика, а населението им нараствало. Скоро те отбелязали факта, че имат много повече мъже, отколкото жени. Тогава взели решение да докарват на Скандинавския полуостров хубавици от завоюваните територии, например от Британските острови. Сред принудително доведените девойки преобладавали келтките. По-големите късметлийки били взимани за жени, но други ставали наложници на знатните викинги. Първоначалната функция на чужденките била да задоволяват сексуалните потребности на северяните, но през вековете тези жени станали пазителки на домашното огнище и дори се занимавали с управление на стопанството.

Младостта е недостатък

Скандинавската девойка, ако не била робиня, имала свободата да избере сама съпруга си, но най-често се съобразявала със стандартите, одобрени от обществото. Смятало се, че е по-добре да избере не младеж, а възрастен мъж, защото той е по-опитен и познава тънкостите на живота. Както гласи една сага, на кралица Ингибьорг ѝ поискали ръката едновременно младият владетел Олав и застаряващият владетел Гетрик. Дамата избрала стареца, казвайки, че ако сравни мъжете с дървета, Олав едва е напъпил с пролетни листенца, докато Гетрик вече е дал прекрасни плодове. С младежа я очаквало непредвидимо бъдеще, а с възрастния господин всичко било ясно и обяснимо. Значима роля при избора на партньор играел и сексуалният опит на зрелите мъже.

Меч срещу изневяра

Случвало се понякога съпругът да не може да съпроводи жена си на дълъг път – и тогава той възлагал тази задача на свой близък приятел. Имало едно неписано правило – ако на път съпругата и приятелят спят един до друг, те трябва да сложат помежду си меч, който да им напомня за верността по-силно от всякакви думи. Тристан и Изолда също слагали по средата на леглото си меч, за да опазят целомъдрието си. Наказание за „бягство от пениса и вагината“ Честичко се случвало булката или младоженецът да избягат от сватбата. За мъжете казвали, че „бягат от вагината“, а за жените, че „бягат от пениса“. За подобно провинение най-лекото наказание била солената глоба, а в най-лошия случай беглецът бил прокуден от общността. Като цяло сватбата се смятала за изключително важен ритуал, и колкото по-дълго продължавала, толкова по-добре. Ако празнували по-малко от три дни, сватбата се смятала за „слабичка“. Младоженците се изпращали към брачното ложе с шествие от хора с факли в ръце. Покровителка на брака била богинята Вар, а божествената двойка Фрейр и Фрея отговаряла за въпросите относно любовта и брачния ритуал. На полата на булката се рисувал чукът на Тор – Мьолнир. По онова време и в онова общество се смятало за безумие да се нарушат брачните клетви.

Еротични евфемизми

Скандинавците били страстни любовници, но предпочитали да използват по-невинни думи, когато говорели за секс. За целта създали цяла система от изрази. Ето някои от тях: „да се съберат двама в леглото“, „да си играе на корема ѝ“, „да си почива с нея“, „да пътешестват заедно“, „да се наслаждават един на друг“, „да се забавляват“, „да играят карти“… Когато родителите били против връзката на сина или дъщеря си с някого, те наричали контактите им „незаконни любовни срещи“.

Удари я с букет през лицето, ако я обичаш

Особено екзотични може да ви се сторят начините, по които древните скандинавци намеквали за чувствата си. Мъжът трябвало да вземе букет от най-красивите розови цветя, да отиде до любимата си, да я цапардоса с този букет по лицето – и после вече да чака отговор. При жените ритуалът за ухажване бил по-миролюбив – достатъчно било девойката да ушие риза за любимия си. Ако приемел този подарък, той я канел да седне в скута му и започвали да се целуват. Мъжете имали и по-дискретен знак, с който показвали, че имат чувства към дадена жена и са готови за сериозна връзка – те можели да положат глава в скута ѝ. Ако дамата изпитвала нежност към ухажора, започвала да реше косата му. Този процес се смятал за много интимен от викингите. Ако пък мъж и жена пиели от една чаша, това показвало, че вече са постоянна двойка.

Съпругата и любовницата под един покрив

Прелюбодеянието и случайните връзки се осъждали от обществото. При това обаче викингът имал правото да си доведе у дома любовница и да ѝ даде самостоятелна стая. Воините често се връщали вкъщи с пленени наложници или пък си купували робини на пазара. Любовницата не се смятала за равна на жената и не предизвиквала ревност, тъй като не оспорвала правата и пълномощията на законната съпруга. Любовниците били просто част от „епархията“ на господарката. Друга важна функция на наложниците била да съпровождат мъжа на военни походи. Докато съпругата се грижела за дома и гледала децата, любовницата задоволявала половите потребности на воина.

Сексуална просвета

Интимният живот не бил тема-табу. Децата от малки били просвещавани как точно се случва любовта между мъжа и жената. На 4-5-годишните им се обяснявали основите, а на 10-годишните им разказвали как могат да мастурбират и какво е оргазъм. Тинейджърите ги учили, че сексът не е всичко в една връзка и че романтиката и привързаността са китовете, върху които се крепи съюзът между мъжа и жената. Тази традиция се е преобразувала и е достигнала и до наши дни, превръщайки се в част от скандинавския манталитет. Сега на децата им се разказва открито какво е педофил и как да избегнат педофили, на ученици им се показват с образователна цел нецензурирани филми с полов акт, има просвета и относно проституцията и контрацепцията.

Женски секс-бунтове

Въпреки че при древните скандинавци мъжете и жените били равноправни, обществото им все пак било патриархално. Жената не можела да воюва, макар някои легенди за разказват за обратното. Мъжът-воин пък имал право на някои привилегии. Например, ако хванел жена си с любовник, можел законно да ги убие и двамата. Дните на менструацията при жената се смятали за време, през което тя е свързана с тъмните сили. Случвало се и много пълноправни свободни скандинавки да не са съгласни с присъствието на наложници и законни любовници. Понякога недоволните дами се обединявали и правели погром, изкрещявайки исканията си. Най-често общността отстъпвала под натиска им, само и само да усмири женския бунт. Някои сексуални традиции на викингите са екзотични за нас, но други са напълно приложими в днешно време. Има и някои, които може да са ни непривични, но не са лишени от логика. Например викингите са смятали за целомъдрени девойките, станали жертви на изнасилване.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Футболист на Байерн Мюнхен ще е аут до края на годината

Футболистът на Байерн Мюнхен Хави Мартинес ще отсъства от игра до края на годината, съобщават от клуба. Испанецът се контузи по време на двубоя с РБ Лайпциг завършил 3:3. Той е с мускулна травма на лявото бедро. Жером Боатенг също се контузи в двубоя срещу Лайпциг. Източник fakti.bg / Уведомете […]