Сергей Лавров ядоса Израел

NetNews

Израел осъди руския външен министър Сергей Лавров за изказването му, че нацисткият лидер Адолф Хитлер е от еврейски произход и заяви, че коментарите му са антисемитски и опасни, предаде Ройтерс.

Външният министър на Израел Яир Лапид заяви, че руският посланик ще бъде привикан за „сериозен разговор“ заради изявлението на Лавров в интервю от вчера пред италианска телевизия. „Това е непростимо, скандално изявление, ужасна историческа грешка и ние очакваме извинение“, каза Лапид пред новинарския сайт „УайНет“. Засега няма коментар от руското посолство. Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че „неговите отвратителни изказвания са обидни за президента Зеленски, Украйна, Израел и еврейския народ. В по-широк план те демонстрират, че днешна Русия е пълна с омраза към други нации“.

Да се твърди, че Хитлер е от еврейски произход, е като да се твърди, че евреите сами са се убивали, каза Лапид. Да се отправят обвинения към евреите, че са антисемити, е „расизъм от най-ниско равнище“, допълни той. Лапид отхвърли също твърдението на Лавров, че пронацистки елементи контролират украинското правителство и военните. „Украинците не са нацисти. Само нацистите бяха нацисти и само те се занимаваха със систематичното унищожение на еврейския народ“, каза Лапид, чийто дядо е сред жертвите на Холокоста.

Украинският президент Володмир Зеленски също е бил обект на критики в Израел заради опитите си да търси аналогии между конфликта в страната си и Втората световна война, отбелязва Ройтерс. В свое обръщение пред израелския парламент през март Зеленски сравни руската офанзива в Украйна с избиването на европейските евреи от нацистка Германия. Израелският мемориал на жертвите на Холокоста „Яд Вашем“ нарече коментарите му „безотговорни“ и заяви, че омаловажават историческите факти за Холокоста.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Поли Генова и Орлин Горанов ще се специални гости на концерта на Любо Киров в Лондон

Поли Генова и Орлин Горанов ще бъдат специалните гости на големия концерт, който подготвя Любо Киров в Лондон на 22 май 2022 година. Една от най-големите звезди в българската музика ще зарадва публиката в легендарната британска зала Troxy, на чиято сцена са били световни звезди като Роби Уилямс и Nick […]