СЗО няма да изпълни целта за 40% ваксинирани във всяка държава

NetNews

Световната здравна организация няма да успее да изпълни целта си 40 процента от населението във всяка държава да бъде ваксинирано срещу коронавируса до края на годината, като изоставането ще е най-сериозно в Африка, съобщи ДПА.

Около половината от 194-те страни членки на СЗО няма да изпълнят тази цел. В четирийсетина държави не са ваксинирани и 10 процента от населението.

СЗО хвърля голяма част от вината за това върху запасяването с ваксини, най-вече от страна на някои по-богати западни държави, които вече прилагат бустерни дози, отбелязва ДПА.

В глобален мащаб до днешна дата са били поставени над 8,6 милиарда ваксинни дози. Голяма част от тях обаче са били приложени най-вече в по-богати държави, които имат ресурси да си осигуряват договори с компаниите производители.

Десетки страни са зависими от доставки по линия на подкрепяната от ООН програма КОВАКС за споделяне на ваксини, насочена към имунизиране на хора от по-бедни държави.

Богатите страни са остро критикувани за това, че не правят достатъчно за осигуряване на равен достъп до ваксини в глобален мащаб чрез КОВАКС. През последните седмици обаче доставките на ваксини по тази схема се увеличиха. По данни отпреди няколко дни КОВАКС е доставила 722 милиона дози ваксини.

Статистиката показва изобличаваща картина: СЗО казва, че докато в Германия са били поставени около 171 дози на 100 души население, в Мадагаскар този показател е под 2,7, а в ДР Конго – 0,32.

В повечето африкански държави това число не излиза от ниския двуцифрен диапазон, отбелязва ДПА.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

По-младият брат на Марадона почина на 52 години

По-младият брат на Диего Марадона – Уго, е починал на 52-годишна възраст, малко повече от година след кончината на аржентинската футболна икона, потвърдиха от пресслужбата на Наполи. „Уго Марадона е починал“, написа от неаполитанския клуб в кратко изявление на официалния си сайт, потвърждавайки информациите в италианската преса, че бившият футболист […]