СЗО препоръча две нови лекарства срещу COVID-19

NetNews

Експертната група на Световната здравна организация (СЗО) препоръча използването на две нови лекарства за лечение на пациенти с COVID-19, съобщават от организацията.

Барицитиниб, лекарство на компанията Eli Lilly and Company, с търговско наименование Olumiant, използвано и при ревматоиден артрит, и Сотровимаб, лекарство на базата на моноклонални антитела на британската фармацевтична компания GlaxoSmithKline Xevudy, получиха подкрепата на експертите на СЗО за лечение на COVID-19 след увеличаването на броя на новите случаи в световен мащаб.

Организацията отбеляза, че бързо разпространяващият се щам Омикрон намалява ефективността на много от настоящите възможности за лечение на коронавируса и изисква нови решения.

СЗО настоятелно препоръчва Барицитиниб в комбинация с кортикостероиди при пациенти с тежко заболяване. Новите данни от седем кръга изпитвания, включващи повече от 4000 пациенти с умерено до тежко заболяване, показват, че той може да подобри преживяемостта и да намали необходимостта от апаратна вентилация при тежко болни пациенти, без да увеличава страничните ефекти.

Барицитиниб има същия ефект като други лекарства за артрит, така че СЗО уточнява, че ако има подобни лекарства, аналозите на лекарството трябва да се избират въз основа на цената, наличността и клиничния опит, пише БГНЕС.

Експертите на СЗО също така препоръчват условно използването на Сотровимаб при пациенти с леко протичане на заболяването. Въпреки това организацията вече отбеляза несигурната ефикасност на лечението с моноклонални антитела, които представляват лабораторни съединения, имитиращи естествената защита на организма, срещу новите щамове на болестта, включително Омикрон.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Още 2 партита на Даунинг стрийт при локдаун и национален траур

Снимка: архив, БГНЕС Британският вестник „Дейли телеграф“ съобщи за още две събирания на Даунинг стрийт по време на локдаун. На премиера Борис Джонсън бе поискана оставката след като призна, че е присъствал на събиране през май 2020 година. Още по темата 12 яну 2022 18:12 31 12 яну 2022 07:30 […]