СЗО призова Европа за по-бърза ваксинация

NetNews

Европа трябва да се обедини, за да ускори ваксинационната си кампания срещу COVID-19 с подкрепата на всички лаборатории. Това призова директорът на СЗО в Европа Ханс Клуге, цитиран от AFP.

Трябва да се подготвим за други проблемни мутации на вируса, по-специално като подсилим секвенирането, добави той. В ЕС едва 2,5 процента от населението е получило първата доза ваксина, въпреки че съобщенията на редица лаборатории за увеличаване на доставките пораждат надежди за ускоряване на темпото, предаде Нова телевизия.

"Трябва да се обединим, за да ускорим ваксинацията. Фармацевтични компании, които обикновено са конкуренти, трябва да обединят усилията си, за да увеличат драстично производствения капацитет. От това имаме нужда", каза Клуге. Той призна, че голямата въпросителна е дали тези ваксини ще са ефикасни и срещу новите варианти на вируса и изрази безпокойство по този повод. "Това е жестоко напомняне, че вирусът продължава да има превес над човека, но това не е нов вирус, това е еволюция на вирус, който се опива да се приспособи към човешкия си гостоприемник", отбеляза Клуге.

"Смятам, че тунелът е по-дълъг, отколкото си мислехме през декември, но тази година ще е по-лесно" от миналата, заяви той и повтори призивите за солидарност със страните, които не могат да си набавят ваксина, и предложи на богатите страни да ускорят споделянето на ваксините си с бедните страни, след като достигнат някакво равнище на имунизация. "Може би ако страните от ЕС достигнат 20 процента ваксиниране на населението си – 20 процента са хората от третата възраст, здравните работници и хората с тежки заболявания – това да е моментът да се споделят ваксините", предложи Клуге.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Една Toyota за истински офроуд

Toyota Hilux е един от най-популярните пикапи, който съществува на пазара още от 1968 година и макар, че през тези над 50 години сме видели редица поколения, то Hilux има славата на доста надеждна и проходима машина. Въпреки сериозните възможности на пикапа, от Arctic Trucks са решили да подобрят още […]