Сигнали за съмнителни търгове за терени в Петричко

NetNews

Сигнали за съмнителни търгове в община Петрич получи bTV. Граждани твърдят, че няколко продадени на търг общински имота не са били публично обявени 14 дни преди датата за наддаване.

Така нямало как широк кръг хора да узнаят и участват в търговете, а имотите отишли в ръцете на близки до кмета, твърди сигналът. От община Петрич отричат. Случаите се проверяват от прокуратурата.

По закон необявяването на публичен търг минимум 14 дни преди провеждането му е нарушение. Декар земя край село Рупите е продаден на търг преди година от община Петрич. Животновъдът Димитър Господинов твърди, че това е станало тайно от жителите на селото, които с подписка са се обявили против продажбата на имота.

„Това е единственото общинско място пред гробищния парк на селото. Въпреки тези подписки на над 250 души се продаде мястото на господин от с. Кърналово. Това е с цел да се възползва един общински съветник от село Рупите, живее в Петрич – Светослав Шарков. Аз случайно се прибирах от борсата тук, видях с очите си този общински съветник и един негов приятел от село Рупите, слагаха колчета, заграждаха мястото“, разказва животновъдът.

За bTV общинският съветник Светослав Шарков каза, че няма общо с имота, а само е разглеждал мястото. Сега на сайта на община Петрич виждаме обява за проведения търг със заповед на кмета, а под нея пише "Дата на публикуване 01.06.2020".

Самият търг се е състоял на 23 юни. Така изглежда, че обявата е публикувана над 14 дни предварително и законът е спазен – гражданите са имали време да видят, че се продава и да заявят участие на търга.

Редовният участник на търгове в града Крум Танев обаче ни показва видеоклип, заснет на 01.07.2020 г. – няколко дни след посочената дата на търга. На него се вижда, че тогава на сайта в раздел "Търгове и конкурси" липсва обява и всякаква информация около имота до Рупите. Той е бил продаден тайно, а обявата му с дата 1 юни е качена по-късно в сайта, твърди Танев.

„На 35-а секунда личи, че на въпросната дата 1 юни не е обявена такава заповед на кмета на община Петрич. След това фигурира и ни се потвърждават съмненията, че тя е била обявена постфактум", казва Танев.

Кметът на община Петрич Димитър Бръчков отказва да даде интервю и ни прехвърля към ръководителя на отдел „Общинска собственост“ в Петрич Соня Костадинова.

„Според мен не е възможно, но не мога да бъда конкретна, точна и ясна. С публикуването на обявата се занимава специален експерт, който има достъп до софтуера. Ние само изпращаме информацията до него и той има достъп до софтуера на сайта на общината“, казва Костадинова и допълва, че не допуска такова нещо да е възможно.

„Клипът е автентичен, той е заснет с този телефон. Аз съм го посочил ясно в самите жалби и заявявам готовност пред прокуратурата да бъде снет по надлежния ред и да бъде доказано, че той не е манипулиран и че е заснет в датата, която я пише в самите детайли на видеоклипа“, казва обаче Крум Танев.

Прокуратурата е приела сигнала по случая, но засега от там няма образувано разследване.

На ниво предварителна прокурорска проверка е друг сигнал за търг в Петрич. Разпечатка от електронна поща на шефа на "Общинска собственост" е изтекла от анонимен служител на общината. В нея виждаме как общинският експерт Костадинова изпраща указания до администрацията да обяви търг за имот със задна дата от 13 дни преди тази на имейла. Т.е. на дата 19.11.2018 г. тя пише "Да бъде обявена на 6.11.2018".

„Поради мое отсъствие аз не можах да обявя заповедта на кмета за откриване на процедурата. Когато вече се връщам на работа, установявам, че закъснявам с тези 14 дни, просто изпратих заповедта да бъде изпратена с дата 06.11. Колегата ми обясни, че не може да се обявява със задна дата и да се качват заповеди и обявления с по-предна дата назад“, коментира казуса Костадинова.

По думите ѝ тя е издала „нова заповед на кмета с нова дата, ново обявление, спазен срок“.

На сайта на община Петрич обаче не откриваме имота под номера, посочен в пощата на Костадинова. Тя ни показва заповед за търг от 21 ноември 2018 г., която обаче се отнася за имот със съвсем различен идентификатор. Обяснява, че е станало някакво объркване с номерата. Уверява ни, че общината е изрядна и цитира доклад на Агенция „Държавна финансова инспекция“, която не е открила нарушения в търговете.

По трети сигнал за манипулация с търг спецпрокурорите са образували досъдебно производство. Той е за други четири декара близо до Рупите, които Димитър Господинов и негова близка са искали да наемат. На търг за наема му са участвали и съпартиецът на кмета Нано Рушанов със съпругата му. С наддаване Рушанови качват цената от малко над 60 лв. до цели 10 000 лв. годишно. Господинов се отказва и те печелят имота.

Месеци по-късно става ясно, че победителите не подписали договора за наем с общината и тя провела нов търг без Господинов да разбере. Рушанови участвали и спечелили наема на цена, хилядократно по-ниска – 76 лв. годишно.

Главният експерт "Общинска собственост" Соня Костадинова потвърждава, че спечелилите първият и вторият търг за четирите декара са от едно семейство.

За bTV победителят Нано Рушанов твърди, че няма нарушения по случая. Прокуратурата обаче проверява дали вторият търг на земята не е бил проведен специално за него, без да бъде надлежно и навременно публикуван в сайта на община Петрич. В него е участвал и друг кандидат, близък съселянин и съсед на победителите Рушанови, който още в началото се отказал да наддава.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Поискаха оставката на ген. Атанас Атанасов като председател на ДСБ

Ръководството на областната организация на „Демократи за силна България" в 24 МИР в София поиска оставката на лидера на партията Атанас Атанасов. Това става ясно от декларация, разпространена до членовете на ДСБ. Поводът е, че Атанасов еднолично е сменил водача на листата Цецка Бачкова. Бачкова бе народен представител в 45-то […]