Симеон Дянков: Ще купуваме с 20 до 40% по-скъп газ

NetNews

Бившият финансов министър Симеон Дянков коментира пред NOVA колко ще ни струва текущата газова криза.

„На първо време ще загубим – това трябва да е ясно. Ще загубим разликата от цената на газа, който получавахме, срещу цената на газа, който трябва да търсим около нас. И ако видим цената на газа в Гърция, който можем да купим в този късен етап, защото правителството закъсня, в Италия, Унгария, Словакия и Румъния – става въпрос за една разлика с 20-30-40 процента по-скъп газ. България това ще получи през следващите месеци”, заяви Дянков.

По думите му никой не е бил подготвен за войната в Украйна.

„Трябва да отчетем това. Правителството догонва. Но можеха да се направят някои неща веднага от този кабинет преди месец-два, а не да се изчаква до този момент с тази колеблива позиция за Украйна. Дали сме на страната на Украйна, дали стоим от страни и гледаме. Видяхте, че България беше една от двете страни, на които им врътнаха кранчето. Не трябваше да се колебаем, а веднага да потърсим други начини за доставка на газ. В Катар, в Египет – има около нас производители. Сега тепърва трябва да се направи това, но не мисля, че кабинетът е тръгнал по този път”, подчерта още Симеон Дянков.

„Газът поскъпва навсякъде. И не само руския газ. В рамките до 2-3 години – до 2026 година – газът ще се увеличи два пъти. Няма вариант, при който нашият газ ще стане по-евтин. Просто България е една от тези държави, при които увеличение ще се получи сега и за в бъдеще. Това можеше да се избегне до някаква степен, ако правителството не се колебаеше толкова”, допълни ексфинансовият министър.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Кола се вряза в дърво и жилищен блок в Асеновград

Тежка катастрофа е станала късно снощи в Асеновград. Лек автомобил се е блъснал в дърво и жилищна сграда около 22 часа, предаде TrafficNews. Инцидентът е станал на улица „Княз Борис“, като за щастие няма сериозно пострадали, а само материални щети по автомобила. Колата е „изкоренила“ дървото, а при удара е […]