Ситуацията на пазара на труда по-добра в сравнение с 2020-а

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

С близо 145 000 души по-малко в сравнение с 2020-а са новорегистрираните безработни в бюрата по труда.

Данните са за цялата страна от началото на годината до момента и са от специализираното наблюдение на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта на пазара на труда.

От 28 декември 2020 година до 19 декември 2021 година новорегистрираните безработни са малко над 273 хиляди души, а от края на декември 2019 до декември 2020 година 418 хиляди души. В същото време започналите работа чрез бюрата по труда са съответно 249 220 хиляди души.

В последната наблюдавана до момента седмица, 13-19 декември 2021 година, продължава тенденцията, която започна през лятото, новорегистрираните безработни да са повече от започналите работа. Те са съответно 4440 и 2800 души.

Въпреки това през втората година от пандемията се отчита подобрение на ситуацията на пазара на труда в сравнение с 2020 година.

„Първоначалният шок, който имаше от пандемията и стреса в работодателите и в хората, които са били на несигурни работни места, да се регистрират като безработни и да си подсигурят месечен доход, през втората година на пандемията вече го няма. Самите хора, самият бизнес, държавата вече някак си се запозна с това какво се случва на пазара на труда, тази цикличност на затваряне и отваряне на бизнеса и мерките, разбира се, които се предприемат“, коментира главният експерт по пазара на труда в КНСБ Атанаска Тодорова пред БНР.

Наскоро от Агенцията по заетостта обювиха резултатите от приключилото второ за 2021 година национално представително анкетно проучване сред работодателите за потребностите им от работна сила в краткосрочен план.

Българският бизнес ще има нужда от 194 000 работници и специалисти с умения и знания в различни професионални направления. Най-търсени ще са шивачите, машинните оператори, строителите, работниците в хранително-вкусовата промишленост, операторите в производството на облекло, заварчиците, работниците в озеленяването, оперативните счетоводители.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Екостикерите оскъпяват, но не водят до чист въздух

Омбудсманът Диана Ковачева иска анализ и оценка на въздействието на разпоредбите за въвеждането т.нар. „екостикери“ за моторните превозни средства до 3.5 тона. В становище до министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев тя препоръчва нормите да бъдат отменени, ако мярката се окаже недостатъчно ефективна. Проф. Ковачева обръща внимание върху факта, […]