Скандал в Москва! Шефът на „Вагнер“ Евгений Пригожин атакува Кремъл

NetNews

Все по-забележимият ръководител на руската частна военна група „Вагнер“ Евгений Пригожин взе под прицел днес администрацията в Кремъл за това, че не е блокирала платформата ЮТюб, чиито собственици са американци, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„ЮТюб е информационната чума на нашето време“, каза Пригожин в публикувано в „Телеграм“ изявление, в което посочва без доказателства, че 40 процента от видеоклиповете в платформата са „политизирани и насочени срещу Русия“.

Според него платформата не е била забранена по две причини в Русия, която иначе затегна контрола върху чуждестранните медии след нахлуването си в Украйна: предположениeто, че тя е незаменима за обикновените граждани, и наличието в Кремъл на хора, които всъщност симпатизират на Съединените щати.

„Имаме огромен брой хора в президентската администрация, които мислят само за едно нещо: как само ако Русия загуби войната, американците ще дойдат и ще ни регулират колкото се може по-скоро,“ каза Пригожин.

„Тези, които са против закриването на ЮТюб, според мен са хора, които са предатели на своя народ и страна, предатели на предишните и бъдещите поколения руснаци. Те живеят в чужбина, почиват в чужбина, отглеждат децата си в чужбина, прокламират висши ценности, но въпреки това подкрепят Запада по всички възможни начини и се изхранват от него.“

Напрежението между Пригожин и руското правителство стана явно в петък, когато министерството на отбраната заяви, че Соледар е бил превзет, но без да спомене ролята на „Вагнер“ – ръководената от бизнесмена частна милиция, която не е под шапката на въоръжените сили и вече беше публикувала снимка на Пригожин и неговите бойци в солната мина в източния украински град, отбелязва Ройтерс.

Пригожин публично се оплака от опитите да се омаловажат ролята и постиженията на „Вагнер“, а министерството по-късно актуализира своето комюнике, вече хвалейки „смелите и самоотвержени действия“ на бойците от милицията. Кремъл отрича да има разрив.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Неделчо Колев взе еднолично решение да смени националния старши-треньор по вдигане на тежести

Иван Иванов официално вече не е старши-треньор на националния отбор по вдигане на тежести, след като бе освободен от поста си с едноличното решение на президента на федерацията – Неделчо Колев, предаде bTV. Специалистът сам призна, че контрактът му е изтекъл след 12 години на поста, а в резултат част […]